Tunnus: Salasana:
» Rekisteröidy   » Salasana hukassa?

Kroatian Zagreb – Kultuuria kaikille aisteille

Kroatian Zagreb – Kultuuria kaikille aisteille

Yli 900 vuotta vanha Zagreb on Kroatian historiallinen pääkaupunki ja samalla maan suurin kaupunki. Zagreb on oivallinen yhdistelmä itää ja länttä, sillä se sijaitsee Pannonian tasangon lounaisosassa, ja on yhtymäkohta Länsi-Euroopan ja Adrianmeren liikenteelle. Zagrebilla on monivaiheinen historia ja kaupunki tarjoaa ensiluokkaista kulttuuria, ruokaa ja juomaa sekä vauhdikasta yöelämää.

Kulttuuria ja nähtävää

Zagrebissa on paljon nähtävää - varsinkin kaupungin museotarjonta on suurenmoinen. Päärautatieaseman ja Trg Jelacican -aukion välissä sijaitsee kolmen puiston yhdistelmä, joka tarjoaa oivat rentoutumis- ja ulkoilumahdollisuudet. Puistoyhdistelmässä sijaitsee myös kaksi museota. Strossmayerin galleria esittelee vanhojen mestarien maalauksia ja Umjetnicki-museo on puolestaan erikoistunut nykytaiteen näyttelyihin. Lisäksi kaupungista löytyy erikseen Nykytaiteen museo, joka esittelee teoksi vuodesta 1918 alkaen. Keskustan länsiosassa sijaitsee kuitenkin kaupungin monipuolisin museo, Museum Mimara, jonka kokoelmiin kuuluu 1500 teosta aina esihistoriasta nykypäivään.

Zagreb tarjoaa toki myös paljon muutakin nähtävää kuin museot. Kaptol-kaupunginosassa sijaitseva Pyhän Markuksen goottilaistyylinen kirkko vetää puoleensa upealla arkkitehtuurillaan, ja Arkkipiispan palatsi pylväineen on myös vierailemisen arvoinen kohde. Vanhaakaupunkia, Gradecia, ei kannata myöskään ohittaa mistään hinnasta. Sieltä löytyvät upeat kirkot ja museot, hallintorakennukset sekä Banski Dvor -presidentinpalatsi. Vanhankaupungin museoista mainittakoon Kaupunginmuseo, Kroatian luonnonhistoriallinen museo, naivismin museo sekä Mestrovicin Studio, josta löytyy kansainvälisesti tunnetun Mestrovicin töitä. Keskustan ulkopuolella, lyhyen bussimatkan päässä sijaitsee vielä Mirogoj -katedraali ja tämän edestä upea hautausmaa. Hautausmaalta löytyy muun muassa Kroatian entisen, lähestulkoon diktaattorina hallinneen, presidentti Franjo Tudmanin hauta.

Myös musiikin ystävä voi nauttia Zagrebin antimista. Kaupungista löytyy baletteja, konsertteja, musikaaleja ja oopperoita, kulttuuritarjonta on hyvin laaja. Kroatian kansallisteatterissa voi nauttia baletista ja oopperasta, Komedija Theatre tarjoilee musikaaleja ja operetteja, ja Vatroslav Lisinskin konserttisalissa järjestetään klassisen musiikin konsertteja lähes joka päivä. Mikäli haluaa nauttia kroatialaisesta korkeakulttuurista, kannattaa lippuja esityksiin kysellä hyvissä ajoin, sillä ne ovat hyvin suosittuja. Lapsiakaan ei ole Zagrebin kulttuuritarjonnassa unohdettu, vaan hyvä vaihtoehto lapsiperheille on nukketeatteri, jossa järjestetään esityksiä viikonloppuisin. Kaupungissa järjestetään kesäkuukausina myös monia festivaaleja, niin kansallisia kuin kansainvälisiäkin.

Ostokset

Kroatiasta kannattaa hankkia asusteita, kenkiä ja vaatteita, jotka ovat hieman Suomen hintoja halvempia. Mitä tahansa ei kuitenkaan kannata tuoda, sillä Kroatia voi olla myös yllättävän kallis shoppailumaa. Zagreb on kansainvälinen kaupunki, ja sieltä löytyy joukko niin paikallisten suunnittelijoiden putiikkeja kuin huippumerkkien omia liikkeitä. Kosmetiikka on suosittua, sillä Kroatiassa tuotteet ovat täysin luonnollisia ja lisäaineettomia.

Erilaiset elintarvikkeet, kuten makeiset, öljyt ja juustot, ovat myös hyviä tuliaisia. Elintarvikkeita kannattaa lähteä tutkailemaan Zagrebin päämarkkinapaikalle Dolacille, josta löytyy myös ravintoloita ja kahviloita. Tupakka ja alkoholituotteet ovat tietysti kotimaata halvempia. Zagrebin pääostoskatu on Ilica, ja siitä haarautuvat sivukadut ovat täynnä erilaisia pienempiä ja suurempia liikkeitä. Keskustan pääaukion, Trg Jelacican, varrella sijaitseva turisti-info tarjoaa tietoa kaupungista sekä hyvän paikan hankkia matkamuistoja.

Yöelämä

Zagrebista löytyy laaja tarjonta juhlimisen ystäville. Kaupunki on täynnä baareja, ravintoloita ja yökerhoja. Varsinkin kesällä terassit valtaavat kaupungin, ja paikalliset viettävät niillä aikaa yömyöhään. Paikallisten suosimissa paikoissa alkoholituotteet ovat myös melko edullisia, eikä yökerhoonkaan tarvitse usein maksaa 5 euroa enempää.

Suosittu juhlimispaikka on keskustan alaosassa sijaitseva Bogoviceva-katu, jonka ympäristö on ravintolakulttuurin valtaama. Yksi hieman korkeatasoisempi ja varsinkin turistien suosima paikka on Bulldog. Valinnanvaraa kuitenkin riittää ja hinnat ovat usein laitettu esille baarien ulkopuolelle.  Yökerhojen parhaimmistoon kuuluvat puolestaan Sokol Klub ja Kset. Vanhankaupungin puolella meno on hieman rauhallisempaa ja keskittyy nauttimiseen. Tupakointi on kaikissa Zagrebin ravintoloissa, baareissa ja yökerhoissa kielletty.

Ruoka

Kroatian ruokakulttuurit eroavat toisistaan riippuen ollaanko Adrianmeren rannalla vai sisämaassa. Zagrebissa pääsee kuitenkin maistelemaan niin maan omia herkkuja kuin kansainvälisen keittiön antimia. Kansainvälisesti varsinkin Italiasta vaikutteita saaneet pitsat, pastat ja risotot ovat suosittuja ja tuoreista raaka-aineista valmistettuja.

Merenelävät ovat usein paikallisia ja varsinkin hummeri, äyriäiset ja mustekala ovat erinomaisia. Jos taas tahtoo tutustua sisämaan antimiin, kannatta kokeilla erilaisia liharuokia, kuten hanhea, ankkaa ja lammasta. Zagreb tarjoaa nykyään paljon vaihtoehtoja myös kasvisruokailijoille, etenkin vuohenjuustoa kannattaa kokeilla.

Kroatiassa ateria rakentuu usein monesta ruokalajista ja ruokailun aloittaa pieni annos savustettua kinkkua tai pag-juustoa. Zagrebin oma erikoisuus on keitetty juustokakku strukli, jota syödään usein alkupalana tai sokeroituna jälkiruuaksi. Paikallista tryffeliä eli tartufea kannattaa myös maistaa, ja sitä käytetäänkin monessa ruuassa lisukkeena sekä mausteena. Pikaruokaa on myös tarjolla ja tällöin puhutaan usein erilaisista kebab-ruuista, vaikkakin nykyään löytyy myös länsimaisia pikaruokaketjuja.

Jälkiruokana kannattaa suosia jäätelöä, joka on erinomaista ja edullista. Herkkusuiden kannattaa suunnata rautatieaseman lähellä sijaitsevaan ranskalaistyyliseen Le Bistro -ravintolaan, jonka juustokakkua pidetään kaupungin parhaana. Syöminen ravintolassa on melko edullista ja ruuat korkeatasoisia. Ravintola-annos maksaa noin 8-12 euroa ruokajuomineen.

Kroatiasta löytyy myös erinomaisia viinejä. Paikallisia viinilaatuja on jopa yli 700 ja ne ovat sekä laadultaan että hinnaltaan erinomaisia. Oluet ovat kohtalaisia, ja maksavat muutaman euron tuopilta paikallisessa ravintolassa. Suosituimpia oluita ovat Karlovacko pivo ja Ozujsko. Aterian aluksi puolestaan otetaan tujaus brandyä.

Lähdössä matkalle?

Varaa itse hotelli Zagrebista, niin voit valita majoituksesi useiden erilaisten hotellien tai motellien joukosta. Etsi myös halvat lennot Zagrebiin. Lentoaika Helsingistä on tyypillisesti noin neljä tuntia, ja lentoon sisältyy yksi välilasku.

Kroatia tunnetaan myös Splitin rannikon viehättävästi rantalomakohteista, joissa riittää myös kulttuuria ja nähtävyyksiä koko matkan ajaksi. Splitin rannikon loistavia matkakohteita ovat muun muuassa saaret Hvar ja Brac sekä loistavista rannoistaan tunnettu Makarskan Riviera. Kannattaakin harkita Zagrebin matkan yhdistämistä viikon lomaan Kroatian suosituissa rantalomakohteissa.

TEKSTI: Sari Saari

Nopeat äkkilähdöt

Matkajuttuja maasta: Kroatia

Matkajutut Kroatia »

Uusimmat matkajutut

© 2008 - 2024 Matkailijat.net | Info | Mainosta sivuillamme

0.0065109729766846|1716419644.8828|1716419644.8763