Tunnus: Salasana:
» Rekisteröidy   » Salasana hukassa?
17.9.2010 - Iso-Britannia

Edinburgh - Tutustu historiaan tai The Fringe -festivaaleille Skotlannin Edinburghissa

Edinburgh - Tutustu historiaan tai The Fringe -festivaaleille Skotlannin Edinburghissa

Skotlannin pääkaupunki Edingburg on vanha keskiaikainen kaupunki, joka tarjoaa sukelluksen pitkälle historiaan. Edingburgh on historiansa lisäksi myös paljon muuta. Kaupunki on tulvillaan teatteria, taidetta sekä kansainvälisiä festivaaleja. Yöelämä tarjoaa monia mahdollisuuksia, samalla kuin urheilun ystävät voivat tehdä patikointi- ja pyöräily retkiä upeissa maisemissa.

Edingburgh sijaitsee Skotlannin itärannikolla ja on merkittävä historiallinen ja kulttuurillinen kohde. Skotlannin pääkaupunkina Edingburg on ollut vuodesta 1437 asti ja se on maan toiseksi suurin kaupunki. Edingburgh liitettiin Unescon maailmanperintöluetteloon vuonna 1995.

Edingburg on saanut aikojen saatossa myös monia lempinimiä. Kaupunkia on kutsuttu mm. nimellä Athens of the North (Pohjoisen Ateena), sillä kaupunkien maasto muistuttaa hämmästyttävästi toisiaan. Brittiläiset runoilijat puolestaan kutsuvat kaupunkia nimellä Britaine's other eye. Skotlantilaiset itse käyttävät nimiä Edinburrie ja Embra.

Historia

Edingburgh jakautuu kahteen osaan, vanhaan ja uuteen kaupunkiin. Kaunis puistovyöhyke (Princes Street Gardens) erottaa kaupunginosat toisistaan. Vanhankaupungin keskus on Edingburghin linna, jonka ympärille kaupunki on alkanut muodostua. Vanhakaupunki on kuin askel kauas historiaan, sillä paikalla on säilynyt keskiaikainen asemakaava sekä useimmat rakennukset ovat peräisin 1500-luvulta. Vanhassa kaupungissa sijaitsevat myös oikeustalo, Skotlannin kuninkaallinen museo sekä Saint Gilesin Katedraali. Katukuvaltaan Edingburgh on samanlainen kuin monet muut Euroopan keskiaikaisista kaupungeista. Vanhakaupunki on pieni, joten sinne rakennettiin jo varhain korkeita rakennuksia, joissa osassa on myös monia maanalaisia kerroksia.

Uutta kaupungin puolta alettiin rakentaa oikeastaan vasta vuonna 1766, jolloin nuori arkkitehti James Craig voitti suunnittelukilpailun. 1700-luvule saakka Edingburgh oli poikkeuksellisen pieni ja tiheään asuttu teollisuuskaupunki. Uuden kaupungin asemakaava on valistuksenajalle tyypillinen ruutukaava. Kaupunginosan pääkatu George Street johtaa vanhasta kaupungista suoraan pohjoiseen.  Edingburghin tärkein kauppa katu, Princes Street, sijaitsee myös uudessa kaupungissa. Sen varrella on useita Yrjöjen ajalta peräisin olevia rakennuksia. Kaupungissa on myös monia aukioita, ja yksi aikakauden hienoimmista on uuden kaupungin itäpäässä sijaitseva Charlotte Square.

Nähtävyydet

Edingburghissa löytyy paljon nähtävää. Suosittuja nähtävyyksiä ovat ainakin Edingburghin linna, Holyroodhousen palatsi, Calton Hill ja National gallery of Scotland. Todellisuudessa kaupunki on nähtävyys jo itsestään. Lisäksi kaupungissa järjestetään elo-syyskuun vaihteessa maailman suurin kulttuurifestivaalien sarja (The Fringe), jolloin kaupunki suorastaan hukkuu vierailijoihin. Festivaaleilla on esittelyssä lähes kaikki kulttuurin lajit taiteesta teatteriin ja aina oopperaesityksiin saakka. Tällöin majoitus on hyvä varata useaa kuukautta aikaisemmin. Teatteri on myös yksi Iso-Britannian ylpeydenaiheista, joten Skotlannissa kannattaa varata aikaa vieraillulle Royal Lyceum -teatterissa. Edingburgista löytyy paljon myös lapsille, kuten yksi maailman tärkeimmistä eläintarhoista sekä Museum of Childhood.

Edinburghin linna

Edinburghin linna on varmasti kaupungin tunnetuin nähtävyys. Linna on rakennettu korkealle tulivuorelle, joka on tarjonnut suojan valloittajia vastaa. Linnasta on mahtavat näkymät kaupungin yli.

Holyroodhousen palatsi

Palatsi on Kuningattaren Skotlannin virka-asunto, joka sijaitsee Royal Mailin lopussa. Palatsi on varmasti parhaiten tunnettu kuningatar Maria Stuartin valtakauden tapahtumista. Palatsissa on esillä kuninkaallinen kokoelma.

Ruoka & Juomat

Skotlanti on tunnettu viskeistään, joten niitä kannattaa myös Edingburghissa maistella. Skotlantilainen perinneruoka haggis (keuhkoista, sydämestä, maksasta ja kaurasta valmistettu sekä lampaanvatsassa keitetty) on ehdottomasti kokeilemisen arvoinen elämys. Viikinkien tulo 1800-luvulla on vaikuttanut paljon skotlantilaiseen ruokakulttuuriin ja ruuanvalmistus tapoihin. Edingburghin parhaimmat ja suosituimmat ravintolat löytyvät Royal Milen varrelta.

Ostokset

Edinburgh on kohtuuhintainen, osaltaan jopa edullinen kaupunkikohde. Parhaimmat ostospaikat löytyvät Princes Streetiltä, mutta Royal Maililla kannattaa käydä tutustumassa paikallisiin tuotteisiin. Suosittuja tuliaisia ovat mm. neulokset, kuten kasmirvillapaidat ja karitsanvillatuotteet. Herkkusuille kannattaa tuoda murokeksejä, joita löytyy jokaisesta kadunkulmasta. Tietysti Edingburgh tarjoaa myös perinteisiä skotlantilaisia tuotteita.

Matkustus

Paras aika matkustaa Skotlantiin on kesä, vaikka talvetkin ovat leutoja vallitsevan meri-ilmaston vuoksi. Elokuun festivaalit vetävät kaupunkiin turisteja ympäri maailmaa, joten silloin on varauduttava tungokseen ja nousevaan hintatasoon. Edingburgh on kuitenkin huokea ja paljon tarjoa kaupunkikohde, jossa saa ajan kulumaan helposti. Kaupunki tarjoaa elämyksiä myös koko perheelle. Voit varata itse Edinburghin hotellit, mutta myös valmiita matkoja voi löytyä myös omatoimimatkailijoiden suosimista matkatoimistoista.

TEKSTI: Sari Saari

Nopeat äkkilähdöt

Matkajuttuja maasta: Iso-Britannia

Matkajutut Iso-Britannia »

Uusimmat matkajutut

© 2008 - 2024 Matkailijat.net | Info | Mainosta sivuillamme

0.0053629875183105|1708850267.9711|1708850267.9657