Tunnus: Salasana:
» Rekisteröidy   » Salasana hukassa?
30.5.2014 - Kypros

Kypros – Välimeren helmi

Kypros – Välimeren helmi

Kypros kuuluu Välimeren auringon kannalta varmimpiin kohteisiin, ja se tarjoaa auringon palvonnan lisäksi mahtavat puitteet tutustua sekä kulttuuriin että historiaan kuin myös Välimeren kirkkaimpiin vesiin ja niiden elämään.

Kreikan mytologian mukaan Afrodite, kauneuden ja rakkauden jumala, syntyi juuri Kyproksella, joten saari onkin pyhitetty hänen palvonnalleen. Kyproksen historia on myös värikäs ja monivaiheinen: saarta ovat hallinneet useat kansat ja kulttuurit, joista jokainen on jättänyt sinne omat vaikutteensa. Kypros on myös Välimeren kolmanneksi suurin saari ja se sijaitsee meren itäosassa, lähellä Turkin rannikkoa. Kypros on myös siitä mielenkiintoinen kohde, että se on edelleen jakautunut kahtia: saaren eteläosaa hallitsee kreikkalaisten asuttama Kyproksen tasavalta, mutta pohjoispuoli on puolestaan Turkin miehittämä ja turkkilaisten asuttamaa aluetta. Matkat Kyprokselle suuntaavat useimmiten Kyproksen tasavallan alueelle, joka kattaakin saaresta suuremman osan.

Kypros on myös vuodesta toiseen ollut suosituimpien matkakohteiden listalla, eikä suotta. Saari on yksi Välimeren aurinkoisimmista alueista, jossa sekä mieli että kroppa lepää. Aurinko paistaa jopa 320 päivää vuodessa. Lämpimintä alueella on heinä-elokuussa, jolloin lämpömittari pysyttelee yli 30 asteessa. Matkoja Kyprokselle voi tehdä ympäri vuoden, suosituinta on kuitenkin kesällä. Suosituimpia kohteita ovat Pafos, Agia Napa sekä Limassol. Kypros on myös mielenkiintoinen kohde ja sen mystinen menneisyys tarjoaa haasteita kokeneemmallekin tutkimusmatkailijalle. Asutusta saarella on ollut jo yli 9000 vuoden ajan, joten myös arkkitehtuurista ja historiasta muuten kiinnostuneille tarjolla on paljon nähtävää ja koettavaa. Mainittakoon, että Kyproksella sijaitsee jopa kolme Unescon maailmanperintökohdetta.

Parhaiten Kypros varmasti tunnetaan auringostaan ja rannoistaan. Rannat ovat pehmeää hiekkaa ja vesi kristallin kirkasta. Rannoilla voi auringonpalvonnan lisäksi harrastaa lukuisia vesiurheilulajeja, joista etenkin snorklaus ja sukellus ovat suosittuja. Kypros tarjoaakin Välimeren parhaimpiin lukeutuvia sukelluskohteita. Saarella on monia luotettavia ja ammattitaitoisia sukelluskeskuksia, joista palvelua on saatavana myös suomeksi!

Vesiurheilua Coral Bayssa

Kyproksen Coral Bay

Pafoksen parhaimmat vesiurheilumahdollisuudet löytyvät varmasti Coral Bayn ja Corallian rannoilta. Jos päätä ei halua laittaa veden alle, niin meren ihmeitä pääsee tutkiskelemaan myös kalastusretkillä ja lasipohjaveneillä. Agia Napasta puolestaan löytyy monia toinen toistaan ihastuttavampia rantoja: Nissi Beach, Makronissoksenranta, Golden Beach, Grecian Bayn sekä Sandy Bay. Rantojen ansiosta nukkuvasta kalastajakylästä on kehittynyt menoa ja meininkiä sykkivä rantalomakohde, jossa ei tekemisestä ole pulaa.

Kyproksella voi nauttia myös hyvästä ruuasta ja viinistä. Iltaa vietetään rennoissa ravintoloissa, baareissa ja tietysti tavernoissa. Yökerhot ja discot löytyvät Agia Napasta ja Limassolissa puolestaan nautitaan elävästä tanssimusiikista paikallisten kanssa. Kyproksella järjestetään myös paljon erilaisia festivaaleja ja muuta ohjelmaa. Limassolia kutsutaankin saaren festivaalikaupungiksi.

Tunnettu viinialue ja hyvää ruokaa Kyproksella

Kyproksella kannattaa ehdottomasti nauttia myös perinteinen meze-ateria, joka koostuu useista, erilaisista pikkuannoksista. Saari on ollut myös tunnettu viineistään jo antiikinajoista lähtien eli kannattaa ehdottomasti kokeilla myös niitä ja antaa asiantuntevien tarjoilijoiden kertoa omia suosituksiaan. Tärkeimmät viinialueet Kyproksella sijaitsevat Limassolin ja Pafoksen ympäristössä, vuorten rinteillä. Vanha kyproslainen sanonta kuuluukin ”juo hyvin ja ole onnellinen”.

Lihapullia (koffe), siskebab, Adana kebab ja wingsejä Kyproksella.

Kyproksella on helpointa ja kätevintä liikkua bussilla. Se on edullista ja luotettavaa. Tosin bussiaikataulut ovat kuitenkin useimmiten vain suuntaa-antavia ja kärsivällisyys on siis valttia. Toki saarelta löytyy myös takseja ja vuokra-autoja, mutta vasemmanpuoleisen liikenteen vuoksi auton vuokrausta kannattaa harkita tarkoin. Vuokra-autot ovat myös melko kalliita ja tiet huonokuntoisia.

Suomesta pääsee Kyprokselle helposti ja vaivattomasti. Suora lento kestää noin neljä tuntia ja matkoja on saatavina useilta eri matkatoimistoilta ja matkanjärjestäjiltä. Kyprokselle on myös helppo tehdä omatoimimatkoja ja koota koko matkapaketti itse. Saaren päälentokenttä sijaitsee Larnakan kaupungin tuntumassa ja lennot maksavat noin 400-500 euroa henkilöltä. Matkapaketit tulevat usein pelkkiä lentoja halvemmaksi, ja varsinkin kesäkaudella valikoima on laaja.

Moni on myös miettinyt matkustusta Kyprokselle saaren Turkin puoleisten levottomuuksien vuoksi. Kypros on kuitenkin pääosin rauhallinen ja turvallinen matkakohde, jonne myöskään mannerturkin levottomuudet ovat harvoin yltäneet. Kypros on täysin itsenäinen tasavalta, jossa pärjää normaalilla varovaisuudella ja maalaisjärjellä. Ajankohtaisen matkustustilanteen mihin vain voi aina tarkistaa ulkoasiainministeriön matkustustiedotteesta.

TEKSTI: SARI SAARI  

Nopeat äkkilähdöt

Matkajuttuja maasta: Kypros

Matkajutut Kypros »

Uusimmat matkajutut

© 2008 - 2024 Matkailijat.net | Info | Mainosta sivuillamme

0.0076861381530762|1716418347.1694|1716418347.1617