Tunnus: Salasana:
» Rekisteröidy   » Salasana hukassa?

Sortavalaa aloittelijoille 2

Kirjoittaja: barinja
Kohdemaa: Venäjä
Kohde: Sortavala
Kirjoitettu: 10.1.2009
Muokattu: 7.3.2014
Lukijoita: 32560

 

 

SORTAVALA

 

Tavallaan Sortavalan esikaupunki on Helylä, joka kuitenkin on oma kuntansa, ja Tohmajärven ystävyyskunta. Kaupunkiin saavutaan ohi hautausmaiden: ensin venäläinen uudempi ja sitten vanha suomalainen hautausmaa. Katu on tässä Bondarevskaja, rakennettu entisen Sortavalan maalaiskunnan alueelle. Kaupunki rajoittui suomen aikana teollisuusrautatiehen, jonka ylittämisen jälkeen katu on Karelskaja. Oikealla on meijeri ja nk. Alatori. Alatorin vieressä sijaitsee äskettäin remontoitu hotelli Sortavala, 4 kerrosta mutta ei hissiä. Alakerrassa on ravintola Feniks.

Alatorille on v 2011 valmistunut uusi liikerakennus, oranssinvärinen, kaksikerroksinen "viitonen". Alakerrassa on nykyaikainen tilava valintamyymälä, jossa täkäläiseen tapaan koko virvokevalikoimakin kuuluu asiaan. Elintarvike- ja makeisvalikoimatkin ovat runsaat. Yläkerrassa on vaatteita ja kenkiä, sekä fiksun oloinen parturi-kampaamo.

Vasemmalle lähtee tie läpi teollisuusalueen, sieltä löytyy suosittu hotelli Piipun Piha ja sen hyvä ravintola. Piipun pihassa, samoin kuin kaikilla hotelleilla on vartioidut pysäköintipaikat, joista peritään pieni lisämaksu. Edelleen ajettaessa tullaan kuuluisalle Riekkalansaarelle. Sinne meno vaatii hiukan arviointia, silta on melko hankala, vaikka vuoroliikenteen linja-autotkin sen ylittävät päivittäin. Jos maavaraa on vähän, kannattaa harkita. Saaressa on kaunis vanha puukirkko.

Emme vielä kirjaudu hotelleihin, vaan katselemme kaupunkia. Tilapäisen pysäköintipaikan voi usein löytää keskustasta, 2-3 korttelin päässä rautatiestä. Puiston lähettyvillä ovat monet kaupat, kahvila ja paljon vanhoja suomenaikuisia rakennuksia. Puiston takana ovat linja-autoasema, Ylätori ja peltinen kauppahalli, joka on oma elämyksensä sekin. Käymme tutustumassa taiteilija Gogolevin ateljeehen, jossa on esillä laaja kokoelma unohtumattomia puukaiverrustöitä ja kauniita maalauksia. Ateljee on sataman lähellä, ja siellä on myös vartioitu pysäköintialue, maksu on n. 150 ruplaa/vrk. Tällaisia on muutamia muitakin matkailijoille. Tärkeä palvelu on yleinen WC satamassa. Paikka on siisti, kaakeloidut kopit ja siellä on toiletinhoitaja, joka vastaa siisteydestä ja perii 20 ruplan maksun. Emme siis liene hätää kärsimässä tällä reissulla.

Jos jatkamme ohi puiston, tullaan Karjalan sillalle. Ennen siltaa on vasemmalla jugend-tyyppinen rakennus, hotelli Seurahuone. Rakennus on Onni Tarjanteen/Huttusen käsialaa, ja onneksi korjaamaton, vaikkakin rapistumassa. Majoitustilat ovat alakerrassa ja kohtuuhintaiset, mutta näkemisen arvoinen on ravintolasali ja portaikko yläkerran tiloihin.  Vieressä on uusi hotelli Kaunis ravintoloineen, joka onkin jo lähellä Sortavalan laivalaituria. Täältä lähtevät laivat mm. Valamoon.

Ennen siltaa oikealle on puiston keskellä Sortavalan kaunis kirjastorakennus, ja edelleen ajamalla tullaan Vakkosalmen puistoon. Tästä voimme kävellä laululavalle ja tietenkin nousemme Kuhavuoren laelle tarkastelemaan näkymiä.

Täältäpäin löytyy Viivi Lönnin piirtämä Diakonissalaitos, kovin huonokuntoiset ovat jo rakennukset, ja vielä edempänä jonkin matkan päässä rinteessä Schjerfbeckin piirtämä Yleinen sairaala; tyhjillään sekin.

 

Joko nyt maistuisi kunnon ateria? Suositeltavimmat ruokailupaikat ovat tällä puolen siltaa, ja Sortavalassa ei tarvitse nälkää nähdä. Edellä mainittujen ravintoloiden lisäksi on mainittava suosituin ravintola, Relaks. Suosionsa ja keskeisen sijaintinsa (Karjalankadulla) takia on se kuitenkin usein täynnä. Ehkä tyydymme eväisiin? Useimmat kaupat ovat valintamyymälöitä, joista saamme tomaatit, leikkeleet, jogurtit ja sämpylät edullisesti. Kaupat ovat avoinna joka päivä klo 10-20, sunnuntaisin tämä koskee vain päivittäistavaran kauppoja (Prodykti)

Kosteuspyyhkeitä ja pullotettua vettä voi samalla hankkia, hanavesi aina ei miellytä kaikkien vatsaa, joten hampaanpesuun ja juomavedeksi varaamme pullovettä.

Todella järkevä ostos on myös kartta.

 

Joko on voimat palanneet? No sitten vaan sillan yli. Silta ylittää nk. Vakkosalmen jonka jälkeen on oikealla suuri koulu ja puisto. Puiston takana on monta vanhaa puutalokorttelia sekä Winterin rakennuksessa Pohjois-Laatokan museo. Käymme siellä tutustumassa kokoelmiin, on geologiaa, historiaa, ja taidetta. Sillan vasemmalla puolella on remontissa oleva hotelli Laatokka kahviloineen. Hotellin takana on entinen Seminaarialue, joka on nyt suurelta osin sotilasalueena. Kun jatkamme Karjalankatua edelleen, tulemme ulos kaupungista. Tätä tietä ajamalla 12 km tullaan kuuluisan Winterin huvilan tienhaaraan. Jos käännymme sinne, on muutaman kilometrin päässä matkailu- ja retkeilykeskus ja luonnonpuistoalue Winter, jossa on varattu vuokratalot saunoineen, veneet , rantasauna, Winterin kultturimuseo, ravintola, pienoisgolfrata jne matkailijoiden viihtymiseksi.

Jos emme käänny sinne, vie tie meidät Lahdenpohjaan, Käkisalmelle ja edelleen vaikka Pietariin asti.

Ehdotan kahvitaukoa Winterissä, ehkä otamme erän pienoisgolfia.

Sitten on päivä pulkassa, on aika etsiä kattoa pään päälle. Kiitos seurasta!

 

Päivitys 2010!

Kuten muuttuu maailma, niin Sortavalakin.

Alatoria ei enää ole, tilalla on kuoppa, joka enteilee uuden kauppa- ja kahvilarakennuksen nousua tähän. Sortavala-hotellin ravintolan nimi on remontin jälkeen muuttunut, ja on nykyisin nimeltään "Bulvar". 

Suomalaisesta vanhasta hautausmaasta ohi tultua on vasemmalla shashlikkibaari, ja uutta on myös "Kaunis"-hotellin ja Seurahuoneen välissä avattu hauska pitseria, laadukasta evästä.

LasVegas-baari on vastapäätä (ei heikkohermoisille), mutta siinä yläkerrassa on laatuunkäyvä ravintola Ladoga.

Niin, nyt v 2012 voidaan todeta, että shaslikkibaari on suljettu, samoin paheellinen Lasvegas Wegeliuksen talossa. No, ehkä siis pysymme kaidalla tiellä.

Kuvia matkalta

Klikkaa kuvaa nähdesi sen suurempana!


Helylä
(Lisätty: 11.1.2009)

Kaupungin puiston vieressä
(Lisätty: 10.1.2009)

Puisto talvella
(Lisätty: 10.1.2009)

vastarannalta satamaan
(Lisätty: 4.8.2009)

Gogolevin ateljee
(Lisätty: 10.1.2009)

Silta Riekkalan saarelle
(Lisätty: 10.1.2009)

Keskustaa, kahvila, linja-autoasema ja ylätori
(Lisätty: 10.1.2009)

Riekkalan saaressa
(Lisätty: 26.1.2009)

Kommentit

merja - 12.1.2009
Hei taas!
Hyviä vinkkejä ja upeat kuvat kaikissa kertomuksissasi!

Kommentoi

Haluaisitko kommentoida tätä matkakertomusta? Kommentointi on sallittu vain rekisteröityneille käyttäjille, joten rekisteröidy!

Suosikit

Tilaa Matkakertomukset RSS-syötteenä.
Tilaa Matkailublogi RSS-syötteenä.

© 2008 - 2024 Matkailijat.net | Info | Mainosta sivuillamme

0.0035800933837891|1716428062.1989|1716428062.1953