Tunnus: Salasana:
» Rekisteröidy   » Salasana hukassa?

Sortavalaa aloittelijoille 1

Kirjoittaja: barinja
Kohdemaa: Venäjä
Kohde: Sortavala
Kirjoitettu: 10.1.2009
Muokattu: 7.7.2012
Lukijoita: 17664

 

 

 

Tässä rajan lähellä asuessa joskus tuntuu, että kaikkihan ovat Sortavalassa käyneet. Näinhän ei ilmeisesti kuitenkaan ole, joten tässä pikku tarinaa Sortavalasta näinä viime vuosina, ja vähän matkastakin, ryhtynen oppaaksenne.

Me aloitamme matkan Niiralasta, jonka raja-aseman kautta tullaan Värtsilän raja-asemalle Venäjällä. Täällä proseduurit ovat ne tavalliset, puomilla esitetään passi, sitten jonoon passintarkastusta varten. Passintarkastukseen kutsutaan autot järjestyksessä, luukulla esitetään passi, migraatiokortti asianmukaisesti täytettynä sekä auton rekisteriote. Kuljettaja vie auton sitten tullitarkastukseen, matkustajat menevät tullirakennukseen odottelemaan autoa. Rakennuksessa oli ennen myös Venäjän pankki, jossa voi vaihtaa valuuttaa, nykyisin näyttää olevan suljettu. Auton tullaaja esittää tullikopilla rekisteriotteen ja tulliselvitysasiakirjan kahtena, joista toisen saa takaisin leimattuna paluuta varten, kuten edellä migraatiokortinkin toinen kappale.Nämä asiakirjat leimoineen on esitettävä palatessa, joten ne on pidettävä visussa tallessa. Sitten jäädään odottamaan että tullimies tarkastaa auton ja matka- ym. tavarat joita matkustaja aikoo tuoda Venäjälle. Kun auto on tarkastettu, tulevat mahdolliset matkustajat kyytiin, ja auto ajetaan puomin eteen, jossa esitetään passi niin että äsken passiin saatu leima näkyy. Puomi nousee, olet Venäjällä.

Kuten minä usein sanon, puomilta alkaa seikkailu.

Tämmöinen on se rajan menettely, siihen kyllä usein liittyy jonotuksia, kun väkeä tulee ja menee koko ajan. Kuvassa nähdään näkymä saapumisesta, jono on menossa takaisin Suomeen. Suomalaiset ja muut EU:n kansalaiset ovat omassa jonossaan, venäläiset omassaan.

Muistutan heti, että vaikka tie on suomalaisten rakentama, voi siellä olla kuoppia, joten ajellaan vaan rauhallisesti.

 

Heti puomin vieressä on ensimmäinen bensa-asema, puolen kilsan päässä toinen, kolmas radan takana. Radan takana on myös se kuuluisa Hirsitalo-niminen kauppa, jossa voi vaihtaa valuuttaa (epävirallinen! mutta ainoa ennen Sortavalaa. Värtsilän kylällä kyllä on oikea pankki.) ja suorittaa ostoksia; lähinnä makeisia, juomia ja tupakkaa sekä CD-levyjä. Vastapäätä lähtee tie Värtsilän kylälle, kaksi siltaa yli Jänis- ja Juvanjokien ja siellä on toinen puoli Värtsilää. Toinen puoli on Suomessa.

No, Hirsitalon ympäristössä on myös tori sekä Kolmas Plus kauppa ja suosittu kahvila-ravintola.

Tämän oppaan mukana otamme kahvit ja tukevat leivokset siinä , (samoin kannattaa ”pestä kädet”; toiletti on varsin siisti).ennen kuin matka jatkuu kohti Puikkolaa. Puikkolassa on myös bensa-asema Lukoil, sekä pieni majoitusliike, erittäin siisti ja edullinen. Tämän jälkeen seuraa Matkaselän bensa-asema ja sitten Ruskealan kylä.

 

Ruskeala sijaitsee mäen päällä. Mäkeä kiertää Tohmajärvestä alkava Tohmajoki. Ennen mäelle nousua on oikealle johtava marmorimurskeella peitetty kapoinen tie, joka johtaa Marmorijärvelle, venäjäksi Gornij Park. Käymisen arvoinen kohde, ehdottomasti. Entinen avolouhos marmorikalliossa on täyttynyt kirkkaalla vedellä, paikalle on järjestetty pysäköintialue ja palveluita, kuten soutuveneitä, kahvio ja järven ympäri on kunnostettu polkureitti.

 

Tämän oppaan kanssa kierrämme reitin, ja otamme kuvia.

Ja sitten suoraan ylös Ruskealan mäkeä kirkolle, Herran kukkaroon, kahville. Kirkkoa entisen palaneen paikalle rakentavat Ruskeala-Säätiö sekä Inkerin ja Ruskealan seurakunnat. Paikalla työn valvojina toimivat suomalaiset Keinosen pariskunta, jotka usein  ovat paikalla ja kertovat kirkonrakentamisen vaiheista. Herran Kukkarossa voi myös majoittua edullisesti.

 

Kahvittelun virkistäminä jatkamme matkaa. Pysähdytään Ruskealan mäen alapuolelle ihailemaan Ahinkoskia, ja voidaanpa poiketa vielä komeammalle Ryyminkoskelle, mikäli haluatte kulkea polkua parisataa metriä paikalle, jossa on ennen ollut voimalaitoskin.

 

Mutta nyt sitten autoon, ja kaupunkiin!

Jatkuu osassa Sortavalaa aloittelijoille, 2

 

Kuvia matkalta

Klikkaa kuvaa nähdesi sen suurempana!


Värtsiän kylällä
(Lisätty: 10.1.2009)

Pääkadun varrella
(Lisätty: 10.1.2009)

Marmorijärvi
(Lisätty: 10.1.2009)

Saapuminen Värtsilään
(Lisätty: 11.1.2009)

Herran Kukkarossa
(Lisätty: 10.1.2009)

Ahinkoski
(Lisätty: 10.1.2009)

Ryyminkoski
(Lisätty: 10.1.2009)

Puikkola, majoituspaikka vasemmassa reunassa.
(Lisätty: 11.1.2009)

varo lehmää
(Lisätty: 10.1.2009)

Kolmas Plus, kahvila ja kauppa
(Lisätty: 11.1.2009)

Kommentit

mapy - 12.1.2009
Wau, mitä maisemakuvia :) Kiitos mukavasta matkakertomuksestasi. Veit minua taas lähemmäksi ensimmäistä Venäjän matkaani :)

Kommentoi

Haluaisitko kommentoida tätä matkakertomusta? Kommentointi on sallittu vain rekisteröityneille käyttäjille, joten rekisteröidy!

Suosikit

Tilaa Matkakertomukset RSS-syötteenä.
Tilaa Matkailublogi RSS-syötteenä.

© 2008 - 2023 Matkailijat.net | Info | Mainosta sivuillamme

0.0034070014953613|1696152515.4109|1696152515.4075