Historian ja kulttuurin perässä matkusteleva voi lähteä etsimään uusia kokemuksia Gdanskista, mutta kulttuurihistorialliseen lomaan voi yhdistää myös rantaelämää. Ensimmäisen kerran Gdansk mainitaan kirjoitetuissa papereissa vuonna 997, jonka jälkeen se on nykyisen kokoiseksi. Gdansk onkin Puolan kolmanneksi suurin kaupunki, sillä siellä asuu noin 456 000 ihmistä ja esikaupungit mukaan lukien jopa yli miljoona henkilöä. Gdansk tunnetaan myös saksalaisella nimellä Danzig, joka juontaa juurensa aikaan ennen toista maailmansotaa.
Gdanskin historiaan liittyy sotia ja kaupankäyntiä Hansaliiton ajoilta, joten kaupunkimaisemaa värittävät monet hansaliitonaikaiset rakennukset. Mielenkiintoiseksi Gdanskin hotellitarjonnan tekee se, että monet hotelleista on restauroitu juuri tällaisiin vanhoihin rakennuksiin. Hansaliiton ajoista juontaa myös kaupungin juuret satamakaupunkina, jonka kautta kulkee jopa puolet koko Puolan viennistä ja tuonnista. Satamakaupunkiin perustuu myös Gdanskin pitkä historia laivanrakennuksessa, vaikka nykyisin esimerkiksi teknologiateollisuus on noussut kilpailemaan alueen tärkeimmän työllistäjän tittelistä.
Niin ikään ostoksia voi tehdä Vanhakaupungin putiikeissa tai ydinkeskustan ulkopuolisissa kauppakeskuksissa. Gdanskin Vanhakaupungin liikkeissä voi ostokset tehdä meripihkagallerioissa, mutta muotivaatteita haluavan kannattaa lähteä keskustan ulkopuolelle Fashion House Outlet -kylään, jonne on helppo matkustaa bussilla päärautatieasemalta.
Mariankirkko
Gdanskin kuuluisin nähtävyys lienee maailman suurin tiilestä muurattu katedraali Mariankirkko. Se lukeutuu myös Euroopan suurimpiin kirkkoihin, joten sinne mahtuu jumalanpalvelukseen kerrallaan noin 25 000 ihmistä. Alkujaan Mariankirkko rakennettiin vuosina 1343-1502, ja se olikin maailman suurin protestanttinen kirkko vuoteen 1945 asti. Toisen maailmansodan johdosta lähes puolet sen taideaarteista katosi ja rakennus vaurioitui pahasti, joten Mariankirkkoa kunnostettiin vuoteen 1956 asti.
SS Soldek
SS Soldek on ensimmäinen Puolassa rakennettu laiva toisen maailmansodan jälkeen. Laiva rakennettiin Gdanskin telakalla toimimaan malmin- ja hiilenkuljetuksessa meriteitse. Nykyään SS Soldek on museolaivana Gdanskissa.
Dlugi Targ -aukio
Dlugi Targ on suuri aukio Gdanskin vanhassa osassa kaupunkia. Dlugi Targilla sijaitsevat muun muuassa Kultainen talo, Dwor Artusa ja Ratusz Glownego Miasta. Kultainen talo on 1600-luvulla rakennettu ylellinen rakennus, jonka katonreunaa kiertävät patsaat. Raatihuone Ratusz Glownego Miastaa pidetään yhtenä parhaista rakennuksista Gdanskissa. Kolmas Dlugi Targin aukiolla sijaitseva nähtävyys on renessanssipalatsi Dwor Artusa, jonka sisältä löytyy jopa kaksitoista metriä korkea kaakeliuuni.
Vanhakaupunki
Edellämainitutkin Dlugi Targ ja Mariankirkko sijaitsevat Gdanskin Vanhakaupungissa. Vanhakaupungissa on myös monia muita vanhoja Hansaliiton aikaisia rakennuksia, jotka on restauroitu toisen maailmansodan aiheuttamien tuhojen jälkeen. Edellisten lisäksi Gdanskin nähtävyyksiä ovat muun muuassa Neptunus-patsas ja Ratusz Starego Miasta.
Itämeren äärellä sijaitsevat hiekkaranta on jopa 33 kilometriä pitkä. Erityisesti haffit ovat rantalomailijoiden suosiossa, koska nämä sijaitsevat jokien suistoissa, joten vesi on niillä vähemmän suolaista kuin muualla Itämeressä. Haffi on laguunimainen hiekkasärkän ja rannan väliin jäävä lahti. Pitkät hiekkarannat ovat Gdanskin ja sen viereen kasvaneiden Gdynian ja Sopotin kaupunkien alueilla. Sopot on myös suosittu lomakohde bilettäjille, joten sen katujen varsilla on runsaasti yökerhoja sekä discoja.
Gdanskin matkan voi tehdä laivalla, tai vaihtoehtoisesti lentäen. Laivareittejä kulkee monista Itämeren rantakaupungeista, joten kannattaa selvittää itselle sopiva reitti ja hinnat etukäteen. Gdanskin hotellit voi varata esimerkiksi hotellien hintavertailusta, josta löytyy takuuvarmasti niin halvat hotellit kuin myös historialliset vanhoihin rakennuksiin restauroidut hotellit.
© 2008 - 2024 Matkailijat.net | Info | Mainosta sivuillamme
0.030593156814575|1730505090.8391|1730505090.8085