Tunnus: Salasana:
» Rekisteröidy   » Salasana hukassa?

Heinäkuinen Budapest 2009

Kirjoittaja: sanna
Kohdemaa: Unkari
Kohde: Budapest
Kirjoitettu: 12.7.2009
Muokattu: 12.7.2009
Lukijoita: 10010

Illalla 1.7 meidän lento laskeutui Ferihegyn kentälle. Taksit löytyivät helposti ja maksukin sujui sutjakkaasti suoraan palvelutiskille joka oli terminaalin edessä. Huristelimme itsekseen puhuvan (!!!) taksikuskin kyydittämänä läpi Budapestin hotellillemme.

Me valitsimme hotelliksemme hotelli Normafan Svab-kukkulalla. Aluksi epäilytti hotellin sijainti sillä hotelli on suht sivussa ja matka keskustaan ei käynyt hetkessä. Hotelli kuitenkin osoittautui lähes täydelliseksi valinnaksi eikä hotellia voi muuta kuin kehua. Henkilökunta oli ystävällistä ja hotellin pihapiiri uima-altaineen viihtyisä. Hotellin ravintola oli hintava, mutta rahoillensa sai vastinetta ja mikä mukavinta meidän kannalta niin ravintolassa oli myös annoksia lapsille. Jostain olin myös lukevinani että Normafan ravintola olisi yksi Budan puolen parhaimmista ravintoloista.

Hotellin sijainnista johtuen hyppäsimme joka aamu bussi nro 90 joka lähti melkein hotellin vierestä ja suhautimme kukkulan alas Moszkva térille. Itse asiassa matka sujui aina nopeasti katsellen maisemia ja upeita asuintaloja mentiinpä sitten alas tai ylös päin :)

Ja mitä tulee Budapestin nähtävyyksiin niin niitä ehdittiin käymään läpi ihan kivasti. Budapestin eläintarha oli käymisen arvoinen. Siellä oli lapsilla mahdollisuus hypätä kilien sekaan ja paijata niitä :) Joidenkin eläinten kohdalla oli ruoka-automaatteja joista sai ostaa eläimille syötettävää ruokaa. Eläintarha on suht suuri joten jos matkassa on pieniä lapsia niin sisääntulon vierestä saa vuokrata vedettäviä kärryjä joissa lapset voivat istua.

Budan linnakukkulalla tuli käytyä sotamuseossa, Matiaksen kirkossa (joka oli ulkorempassa) ja Labyrintissa. Labyrinttiä etsittiin pitkään ja hartaasti :D Sen sisäänkäynti on tavan ovi jonka yläpuolella on Unkarin lippu ja lippu jossa on labyrintin kuva. Jos ei osaa katsoa ovien yläpuolelle kävelee taatusti sen ohi tai sitten vaan on skarpimpi kuin me ;) Kalastajalinnakkeessa taidettiin juoda koko matkan kalliimaat oluet. Tosin näköalat vähän korvasivat hintaa. Saatiin samalla kuunnella orkesteria jonka viulusolisti esitti sikermän suomalaisia lauluja ja lopulta kauppasi oman yhtyeensä cd:tä. Ei tullut kauppoja. Kukkulalla tuli myös käytyä viinikaupassa joka on sightseening bussien pysäkkiä vastapäätä olevan käytävän puolivälissä. En kuolemaksinikaan muista paikan nimeä (ei ollut unkarilaisten viinien talo), mutta sen muistan että halvimmat viinit tuolla maksoivat 3 € ;) Sen verran mitä miespuolisen myyjän kanssa juteltiin niin hän osasi asiansa ja sai kaupattua meille punaviiniä sekä Tokajiä.

Meidän perheen pää kävi tunnin kierroksen linnakukkulan maanalaisessa "military hospitalissa". On kuulemma käymisen arvoinen paikka ja kyllähän tuo näytti varsin tyytyväiseltä kierroksen jälkeen :D Itsekin olisin halunnut käydä tuolla mutta jätin suosiolla väliin meidän 4-vuotiaan takia ettei se pääse terrorisoimaan muiden kierrosta.

Citadellasta oli upeat näkymät Budapestiin. Citadellan vierustalla oli myyntikojua myyntikojun vieressä. Oli aika yllätys että itse Citadellassa (yksi pariskunta meidän lisäksi) ja bunkkerissa oli vähän turisteja. Ehkä ihmisille riitti näkymät ulkopuolelta. Bunkkerin ensimmäinen kerros oli ihan kiva mutta toisessa kerroksessa oli valokuvia sodan jalkoihin joutuneista lapsista joten meidän perheen miespuolinen kiersi pienen kerroksen meidän odotellessa yläpuolella. Kun laskeuduimme kukkulaa alas kävellen niin vastaan tuli tuskastuneen näköisiä ihmisiä -> ylös kukkulalle kannattaa mennä bussilla, joko tavan bussilla tai sitten jos on ostanut 24 tunnin lipun sightseening bussiin.

Luolakirkkoon ei päästy ensi yrittämällä. Siellä oli Jumalanpalvelus menossa eikä turisteja silloin haluttu sinne. Parin päivän kuluttua mentiin uudelleen ja päästiin sisällekin :)

Pyhän Tapanin tuomiokirkko oli aika mykistävä kaikkine koristeellisuuksineen ja kultauksineen. Muumioituneen käden kunnolla nähdäkseen piti laittaa rahaa automaattiin joka sytytti valon lasiarkkuun. Budapestin Synagoga oli tavallaan ikävä kokemus sillä olin pukeutunut paitaan joka peittää olkapäät, mutta on kuitenkin tavallaan hihaton. Vahtimestari antoi miehelleni päähineen, mutta ei mulle mitään olkia peittävää. Ajattelin asian olevan ok, kunnes oltiin poistumassa ja vahtimestari sanoi paitani olevan "not good". Voin vain toivoa ettei pärstävärkkiäni ole kenenkään valokuvassa... ;)

Gödöllö ja Grassalkovitsin kartano. Tätä odotin :) Odottaminen kannatti. Tosin olisin halunnut käydä opastetulla kierroksella mutta se jäi väliin. Kartano on ihana niiltä osin miltä se on kunnostettu ja museossa on todella kauniita huonekaluja ja esineitä. Puisto on suuri. Puistossa olevasta suljatusta huvimajasta kannattaa ottaa sisältä valokuva jotta näkee mitä siellä on ;)

Unkarin kansallismuseo oli myös käymisen arvoinen. Hävettää myöntää että käveltiin kruunajaisviitan ohi...!! Ehkä se nähdään seuraavalla kerralla kun mennään Budapestiin.

Lasten rautatien pysäkki oli meidän hotellin lähellä. Menimme junalla kahteen kertaan kun tuo meidän jälkikasvu niin tykkäsi siitä. Junaa ajoi aikuiset, mutta muuten junan toiminnasta vastaa lapset. Kannattaa varatutua lipuntarkastukseen :D

Mitä kauppakeskuksiin tulee niin me käytiin West Endssä, Mammuthissa, Arkadissa ja Lehelissä. Kolme ensinmainittua ovat suuria kauppakeskuksia joissa saa kulumaan muutaman tunnin helposti. Budapestin kauppahalli oli tavallaan pettymys, mutta tulihan sekin katsottua. Ehkä ne ihmiset jotka eivät majoitu hotelleihin arvostavat kauppahallia enemmän. Samoin Vaci utca oli pettymys. Kuvittelin se olevan kunnon shoppailukatu, mutta kadulla on lähinnä ravintoloita sekä muutamia turistikrääsäliikkeitä. Kannattaa varautua ravintoloiden sisäänheittäjiin, niitä on lähes joka ravintolalla joten menua ei saa rauhassa lukea.

Illalla 10.7 laskeutui lentomme Helsinki-Vantaalle. Päästiin muuten retrokoneen kyytiin. Silver Bird kruunasi meidän matkan.

Ja, kyllä, lähdettäisiin Budapestiin uudelleen. Ei ehkä niinkään nähtävyyksien takia vaan ystävällisten ihmisten takia. He tekevät kaupungistä käymisen arvoisen.

*Pitää vielä lisätä lipuntarkastuksista julkisessa liikenteessä. Jokaisella metroasemalla tarkastetaan lippu ennen pääsyä laiturialueelle. Joskus lippu myös tarkastettiin ylöstultaessa. Bussissa tai ratikassa saattoi lipuntarkastaja ottaa yhden tai kaksi tarkastettavaksi ja sen jälkeen poistua kulkuneuvosta. Joten kannattaa suosiolla ostaa lippu, säästyypähän sakoilta. Lipuntarkastajia on käytännössä vaikea bongata ennalta sillä he kulkevat siviileissä ja aloittaessaan tarkastuksen he vetäisevät taskustaan nauhan jonka laittavat käsivarteen.

Kuvia matkalta

Klikkaa kuvaa nähdesi sen suurempana!


Metroasemalle
(Lisätty: 12.7.2009)

Kesäinen sade yllätti linnakukkulalla
(Lisätty: 12.7.2009)

Vaci utca
(Lisätty: 12.7.2009)

Citadellalta keskustaan
(Lisätty: 12.7.2009)

Sissin kartanon sisäpiha.
(Lisätty: 12.7.2009)

Lasten rautatien Normafan pysäkki
(Lisätty: 12.7.2009)

Pyhän Tapanin tuomiokirkko
(Lisätty: 12.7.2009)

Svab-kukkulan polku illalla
(Lisätty: 12.7.2009)

Lasten rautatien junia
(Lisätty: 12.7.2009)

Sisin kartanon HEV-pysäkki
(Lisätty: 12.7.2009)

Kommentit

mapy - 6.8.2009
Mukavaa, että teillä oli hieno matka Budapestissa :) Mukavasti olette ehtineet paikkoja myös tutkiskella :)

Kommentoi

Haluaisitko kommentoida tätä matkakertomusta? Kommentointi on sallittu vain rekisteröityneille käyttäjille, joten rekisteröidy!

Suosikit

Tilaa Matkakertomukset RSS-syötteenä.
Tilaa Matkailublogi RSS-syötteenä.

© 2008 - 2024 Matkailijat.net | Info | Mainosta sivuillamme

0.003727912902832|1721859464.4149|1721859464.4112