Tunnus: Salasana:
» Rekisteröidy   » Salasana hukassa?

BONJOUR, KAIKKI MATKAILIJAT!

Kirjoittaja: merja
Kohdemaa: Ranska
Kohde: Pariisi
Kirjoitettu: 15.5.2008
Muokattu: 15.5.2008
Lukijoita: 26218

Tällä kerralla kerron vain lyhyesti kaupungista, johon kuitenkin jo ensimmäisellä kerralla siellä käydessäni rakastuin ja josta kerrottavaa olisi vaikka kuinka paljon. Tämä on lähes varmasti maailman kaunein ja romanttisin kaupunki! Kaikki kaupungin bulevardit, puistot, kauniit rakennukset, museot, taidemuseot, kirkot, aukiot, kahvilat, ravintolat, leipomot, omaleimaiset kaupunginosat, historia, asemakaava, kieli, ihmiset, joki, jokiristeilyt, sillat, linnat, suihkulähteet, valot, Eiffel-torni… jne. – jopa metrolaitos - ovat jättäneet lähtemättömän jälkensä sydämeeni. Tämä on kaupunki, jonne voi aina palata uudelleen ja jossa aina riittää uuttakin koettavaa, jos niin vain haluaa.
Usein kuulee puhuttavan, että ranskalaiset olisivat koppavia, mutta oman kokemukseni mukaan tällainen ominaisuus ei ainakaan pariisilaisten kohdalla pidä paikkansa. Ja kyllä ainakin pääkaupungissa on monelta osin oivallettu, että turisteja kannattaa yrittää palvella englannin kielellä. Itse emme osaa muutamaa kohteliaisuusfraasia lukuun ottamatta yhtään ranskaa, ja aivan hyvin olemme siitä huolimatta pärjänneet Pariisissa vieraillessamme. Useassa kahvilassa ja ravintolassa menyyt löytyvät myös englannin kielellä, ja jos ei löytyisikään, niin onhan vain hauskaa ja jännittävää odottaa, mitä juuri tuli tilattua. Ja kun edellisen kerran, neljä vuotta sitten Pariisissa käydessämme, menimme viinikauppaan ostoksille, saimme ostokset kuitenkin tehtyä, vaikkei meitä palvellut vanha rouva puhunut muuta kuin ranskaa. Kyllä hän silti suostui kertomaan viinipullon hinnan, kirjoittamalla sen paperille, samalla ystävällisesti hymyillen. Samoin saimme heti apua, kun erään kerran seisoimme hölmistyneen näköisinä risteyksessä kartta kädessä, pohtien, mihin suuntaan meidän pitäisi jatkaa. Emme edes olleet aikoneet kysyä keneltäkään apua, kun eräs todella hienonnäköinen vanha rouva pysähtyi kohdallemme ja kysyi meiltä, voiko hän auttaa (tai ainakin eleistä ja ilmeistä päätellen hän tällaista kysyi, hänhän puhui ranskaa). Ja saimme kuin saimmekin apua tältä vanhalta rouvalta - elekieli ja käsien viittomat auttoivat sitten, kun yhteistä sanallista kieltä ei ollut.
Tänä vuonna vierailimme Pariisissa pääsiäisenä, edellisellä kerralla kävimme siellä vuoden 2004 kesäkuussa. Koska pääsiäinen sijoittui tänä vuonna maaliskuuhun, ilma ei ollut yhtä hieno kuin edellisellä kerralla kaupungissa käydessämme. Pääsiäisenä sää oli verraten vaihteleva ja kolea: välillä satoi vettä, välillä rakeita, välillä paistoi aurinko jne. Kesäkuussa Pariisissa käydessämme taas oli jatkuva helle. Itse suosittelenkin ensimmäistä kertaa Pariisiin matkaavalle ajankohdaksi myöhäistä kevättä tai kesää, sillä silloin kaupunki varmasti näyttää kauneimmat puolensa, kun kaikki bulevardien lehtipuiden lehdet ja kukkaistutuksien kukat ovat jo puhjenneet ja tunnelma on muutenkin kesäinen. Mutta toisaalta: Pariisissa on niin paljon katsottavaa ja tekemistä, ettei kehnokaan sää loppujen lopuksi haittaa ollenkaan. Paikasta toiseen pääsee myös siis metrolla, ja Pariisi on täynnä mitä mielenkiintoisimpia museoita, kirkkoja ym.
Pariisin metro on nopea ja halpa tapa liikkua paikasta toiseen. Ja vaikka välillä metrot ovat ääriään myöten täynnä ihmisiä, saattaa pariisilaisten kohteliaisuus yllättää suomalaisen. Tiiviissäkin tunnelmassa pariisilaiset ovat kohteliaita ja pyrkivät esimerkiksi antamaan tilaa vielä yhdelle matkustajalle. Samoin esimerkiksi sana ”anteeksi” on ahkerasti käytössä, eikä kukaan kyräile, vaikka tunnelma on tiivis. Olen myös hyvin viehättynyt niistä lukuisista Pariisin asukkaista, jotka metrossa kulkiessaan lukevat samalla jotain kirjaa.
Pariisissa voi syödä verraten edullisestikin, esimerkiksi Latinalaiskorttelin alueella. Siellä päivällinen alku- ja jälkiruokineen maksoi noin 30 euroa, ja päiväsaikaan nälän yllättäessä mitä herkullisimmat täytetyt patongit, joita voi ostaa esimerkiksi lukuisista Pariisin leipomoista tai muista pientä naposteltavaa myyvistä pikkumyymälöistä tai kojuista, maksoivat nelisen euroa. Katukeittiöistä voi ostaa mukaansa myös esimerkiksi täytettyjä lättyjä pikkunälän yllättäessä.
Seuraavassa lyhyesti vain joistakin kohteista, joihin itse olemme tutustuneet Pariisissa käydessämme ja joihin tutustuminen ilman muuta kannattaa:
1) Eiffel-torni. Varaudu jonottamaan. Ylhäältä kerrassaan upeat näkymät. Ylhäällä myös tuulee, ja siellä tuntuu siltä, kuin torni huojuisi. Ensimmäiselle ja toiselle tasanteelle voi nousta myös portaita pitkin, mutta kolmannelle tasanteelle (276 metrin korkeuteen) pääsee nousemaan vain kaksikerroksisilla hisseillä.
2) Notre-Dame. Tämä maailmankuulu, klassikkoelokuvastakin tuttua katedraali on kaunis ja koristeellinen, sekä sisältä että ulkoa. Huomaa myös katedraalin pelottavannäköiset vesinokat, kauniit ruusuikkunat ja muut lasimaalaukset.
3) Riemukaari. Ylhäältä jälleen hienot näkymät, myös Champs-Elyseés´lle. On myös hauska seurata autojen puikkelehtivaa menoa Riemukaaren ympärillä sijaitsevassa liikenneympyrässä, joka on niin leveä, että muistaakseni ainakin 6 – 7 autoa mahtuu kulkemaan rinnakkain. Ei tulisi mieleenkään itse lähteä ajamaan kyseiseen ympyrään!
4) Concorde-aukio. Kahdeksan hehtaarin kokoinen aukio hienoine suihkukaivoineen, täällä sijaitsee myös 3200 vuotta vanha Luksorin obeliski. Tämä aukio tunnettiin myös vallankumousaukiona, jonka giljotiinilavalla sai aikanaan surmansa myös Maria Antoinette.
5) Champs-Elyseés. Puita, kahviloita, kauppoja, ihmisiä, tunnelmaa…
6) Versailles´n linna ja puisto. Kerrassaan mahtava paikka! Yksi päivä hädin tuskin riittää tähän kohteeseen tutustumiseen. Versailles´n linnaan ja puistoon pääsee kätevästi Pariisista RER-junalla.
7) Sacré-Coeur. Olemme nousseet myös Sacré-Coeurin pääkupoliin, joka on Eiffelin tornin jälkeen Pariisin korkein kohta. Kaunis kirkko sekä ulkoa että sisältä. Moni nuori pari on kihlautunut kirkon ulkopuolella olevilla portailla.
8) Sainte-Chapelle, yksi upeimmista näkemistäni ja kokemistani kirkoista! Tätä keskiaikaista kirkkoa onkin luonnehdittu yhdeksi länsimaisen rakennustaiteen suurimmista saavutuksista. Satumaiset lasimaalaukset ja niiden luoma tunnelma! Kirkkoon mennään turvatarkastuksen kautta.
9) Moulin Rouge. Kannattaa varata myös liput show´hun, joka on kerrassaan upea: pukuloistoa, ammattitanssijoita, jonglööri-, akrobaatti-, vatsastapuhuja- ym. todella hienoja esityksiä! Hinta yhdeltä hengeltä noin sata euroa, joka sisältää show´n ja puoli pulloa samppanjaa. Moulin Rougessa voi myös syödä ennen show´n alkua.
10) Louvre. Mona Lisa ja kaikki muut kuuluisat taideteokset on toki koettava!
11) Museé d´Orsay.Entinen rautatieasema, joka avattiin myöhemmin Orsayn taidemuseona. Mm. Manet´n ”Aamiainen ruohikolla” ja Van Goghin taidetta, paljon impressionistisia taideteoksia.
12) Latinalaiskortteli: ravintoloita, pikkuputiikkeja, St-Séverinin kirkko, Sorbonnen yliopisto ym.
13) Montmartren alue, tunnettu vanhastaan taiteilijoistaan, kirjailijoistaan, runoilijoistaan, bordelleistaan, kabareistaan ym. Täältä löytyy myös omaperäinen museo täynnä Salvador Dalin taidetta.
14) Jokiristeily Seinellä. Hieno kokemus, myös kaikki upeat sillat koristeineen ja patsaineen.
15) Conciergerie, jossa vallankumouksen aikana oli 2600 vankia, myös Maria Antoinette, jota pidettiin pienessä sellissä mestaukseen saakka.
16) Invalidikirkko. Napoleonin viimeinen lepopaikka: Napoleonin maallisten jäänteiden sanotaan tuodun Saint Helenan saarelta takaisin Pariisiin, tähän kirkkoon. Napoleonin tomut ovat suuressa arkussa (itse asiassa kuuden sisäkkäisen arkun sisällä).
17) Luxembourgin puisto. Valtava määrä patsaita, kastanjapuita, puistonpenkkejä ja –tuoleja, tenniskenttiä ja vesiallas, jossa lapset saavat uittaa leikkipurjeveneitä.
18) Katakombit. Jännittävä paikka pääkalloineen ja luineen. Toisessa maailmansodassa Ranskan vastarintaliike käytti tätä paikkaa päämajanaan.

Monen monta kohdetta jäi vielä mainitsematta, mutta tässä siis joitain tärkeimpiä. Olisi mukava, jos joku muukin kirjoittaisi vielä kokemuksistaan tästä upeasta kaupungista! Harmi, että suurin osa Pariisin nähtävyyksistä on tullut kuvattua videokameralla, joten tähän juttuun en saa liitettyä niin edustavia kuvia, kuin haluaisin.

MerjaKuvia matkalta

Klikkaa kuvaa nähdesi sen suurempana!


Näkymä Avenue du Marechal Gallienille
(Lisätty: 15.5.2008)

Eiffelin torni iltavalaistuksessa
(Lisätty: 15.5.2008)

Notre-Damea
(Lisätty: 15.5.2008)

Sacré-Coeur
(Lisätty: 15.5.2008)

Tour St-Jacquesin vesinokkia
(Lisätty: 15.5.2008)

d´Orsayn taidemuseo on entinen rautatieasema.
(Lisätty: 15.5.2008)

Näkymä Champs-Elyseés´n varrelta Riemukaarelle
(Lisätty: 15.5.2008)

Sainte Chapellen lasimaalausten ihmeellistä valomerta
(Lisätty: 15.5.2008)

Patsaita Luxembourgin puistossa
(Lisätty: 15.5.2008)

Katakombeihin koottuja luu- ja pääkallokasoja
(Lisätty: 15.5.2008)

Kommentit

mapy - 17.5.2008
Pariisin matkajutustasi löytyy todella paljon vinkkejä Pariisiin matkaavalle :)

Kommentoi

Haluaisitko kommentoida tätä matkakertomusta? Kommentointi on sallittu vain rekisteröityneille käyttäjille, joten rekisteröidy!

Suosikit

Tilaa Matkakertomukset RSS-syötteenä.
Tilaa Matkailublogi RSS-syötteenä.

© 2008 - 2023 Matkailijat.net | Info | Mainosta sivuillamme

0.0031940937042236|1696164412.7895|1696164412.7863