Tunnus: Salasana:
» Rekisteröidy   » Salasana hukassa?

NIZZA - RANSKAN RIVIERAN HELMI

Kirjoittaja: merja
Kohdemaa: Ranska
Kohde: Nizza
Kirjoitettu: 8.4.2010
Muokattu: 8.4.2010
Lukijoita: 14901

 Palmuja, värikkäitä kukkaistutuksia, puistoja, kauniita rakennuksia, kirkkaan turkoosina välkehtivää merta, mukulakivirantaa, ystävällisiä ihmisiä, rantapromenadia, hyvää ruokaa ja aurinkoa – kaikkea tätä ja paljon muutakin on Nizza, jonka hienostuneesta mutta samalla rennosta ilmapiiristä saimme nauttia huhtikuun alkupuolella neljä iloista ja varsin kevyeltä tuntuvaa päivää! Ensimmäisenä päivänä Nizzaan saapuessamme ihailimme rantabulevardin varrella sijaitsevilla penkeillä istuen taivaan täydeltä loistavaa aurinkoa ja turkoosina lainehtivaa merta. Käveleskelimme pitkin rantabulevardia, jota riittää, samoin kuin uimarantaakin, yhtenä nauhana aina viiden kilometrin verran. Vastaamme tuli muita lomaansa tai vapaapäiväänsä viettäviä, samoin kuin lenkkeilijöitä ja rullaluistelijoitakin. Pitkän kylmän talven jälkeen, lumisohjon keskeltä siirtyminen keskelle yhtäkkisen kirkasta, heleän lämmintä kevätpäivää oli mitä rentouttavin kokemus!

   Jo huhtikuun alussakin rannalla loikoili muutamia auringonpalvojia, ja näkyipä muutama uimarikin nauttivan Välimeren tarjoamasta kylvystä, mutta varsinainen rantalomailukausi ei kuitenkaan ollut vielä alkanut.

   Seuraavana päivänä kävelimme ensin kukkatorille ja nousimme sitten kävellen ylös kukkulalle (La colline du Chateau), josta oli upeat näkymät yli koko kaupungin. Kukkulaa pitkin kierteli muutama romanttinen kävelypolku, ja aivan ylhäällä oli myös lasten leikkipuisto ja kahvila. Kaiken kaikkiaan tunnelma ylhäällä oli hyvin rauhallinen – silloin tällöin saattoi kaiken hiljaisuuden keskeltä kuulla linnunkin lurittelevan iloista lauluaan jostain lehvistön suojasta. Lisäksi tältä linnakukkulalta löytyy upea vesiputous kuten myös hienolla paikalla sijaitseva hautausmaa. Hautausmaaltakin on nimittäin näkymä yli kaupungin, ja itse hautausmaakin oli varsin kaunis vaaleanvärisine patsaineen ja hautakivineen. Illemmalla kuljeskelimme vanhankaupungin tunnelmallisilla kapeilla kujilla ja katselimme sen pikkukauppojen tarjontaa.

   Kolmantena päivänä tutustuimme Marc Chagallin taidemuseoon samoin kuin ortodoksiseen kirkkoonkin.

   Neljäntenä päivänä matkustimmekin junalla Monacoon, mistä kerron seuraavassa matkakertomuksessani. Sanottakoon kuitenkin, että junalla kulkeminen oli varsin halpaa: meno-paluu Nizzasta Monacon Monte Carloon maksoi yhdeltä hengeltä vain 6,60 euroa. Lisäksi junavuorot kulkivat melko usein, sunnuntaina keskimäärin kaksi kertaa tunnissa. Nizzasta olisi myös päässyt hyvin edullisesti junalla vaikkapa Cannesiin, Menthoniin ym. paikkoihin. Ajattelimmekin, että seuraavalla kerralla Nizzassa käydessämme voisimme piipahtaa myös näissä paikoissa.

   Iltaisin kävelimme kaupungilla, Massenan aukiolla, vanhassakaupungissa ja rantabulevardilla nauttien kaupungin tunnelmallisesta ilmapiiristä, suihkulähteistä yms. Toisinaan istahdimme kävelyn lomassa viinilasillisella tai kahville.

   Kuten jo aiemmin tekstissäni totesin, Nizzan ravintoloissa sai erinomaista ruokaa, mutta se, mitä en vielä kertonut, on, että annokset olivat yleensä uskomattoman suuria. Jos siis aiot tilata esimerkiksi Nizzan salaattia, varaudu siihen, että tulet kylläiseksi jo pelkästä salaatista. Mekin meinasimme ensimmäisenä iltana tilata alkuruoaksi kyseiset salaatit, mutta onneksi tarjoilija vihjaisi meille, että me varmaankin syömme vain yhden salaatin puoliksi, kun kerran tilasimme pääruokaakin. Salaatit ovat muutenkin Nizzassa sanoinkuvaamattoman herkullisia – jäin kaipaamaan niitä, Suomesta ei saa edes raaka-aineeksi niin hyviä kasviksia, salaatteja ym. Todettakoon vielä, että esimerkiksi pitsat olivat jättiläismäisiä (esimerkiksi eräässä pizzeriassa pitsat olivat halkaisijaltaan noin 40 senttimetriä), ja niissä oli kunnolla täytettä päällä, myös juustoa. Salaatit maksoivat yleensä keskimäärin 12 euroa ja pitsat jonkin verran yli kymmenen euroa. Pihvi ja ranskalaiset puolestaan maksoivat noin 19 euroa. Nizzassa roseeviini tuntuu olevan suosittu juoma, mutta olutta tilaavaakaan ei katsota karsaasti. Roseeviinipullo maksoi noin 20 – 30 euroa, ja puolen litran olut noin 10 euroa.

   Vielä yksi huomio tähän loppuun: Nizzassa pärjää hyvin englannilla! Kannattaa kuitenkin opetella tavallisimmat kohteliaisuusfraasit ranskaksi.

   Varasimme tämän ihanan matkan (lennot ja hotellin) Matkailijat.netin kautta, ja olimme matkaamme enemmän kuin tyytyväisiä! Viimeisenä päivänä paistoi aurinko, ja sanoimme mielessämme haikein mielin ”Näkemiin!”, kun ajoimme taksin kyydillä pitkin palmujen ja iloisenväristen kukkien reunustamaa Promenade de Anglais´ia kohti lentokenttää. Au revoir, Nice!

Kuvia matkalta

Klikkaa kuvaa nähdesi sen suurempana!


Nousimme keskellä näkyviä portaita pitkin La colline du chateau -linnakukkulalle.
(Lisätty: 8.4.2010)

Massenan aukiolla
(Lisätty: 8.4.2010)

Yksi Massenan aukion suihkulähteistä.
(Lisätty: 8.4.2010)

Kukkatorilla (marche aux fleurs)
(Lisätty: 8.4.2010)

Vesiputous linnakalliolla
(Lisätty: 8.4.2010)

Kukkulalta on hieno näkymä yli koko Nizzan.
(Lisätty: 8.4.2010)

Vanhassa kaupungissa on tällaisia kapeita kujia.
(Lisätty: 8.4.2010)

Mmmmm...crepes...
(Lisätty: 8.4.2010)

Tilasimme lasilliset punaviiniä. Niiden lisäksi tuotiin pikkunaposteltavaksi oliiveja.
(Lisätty: 8.4.2010)

Sateen jälkeen
(Lisätty: 8.4.2010)

Kommentit

jutkis - 15.4.2010
Junalla tosiaan oli halpa matkustaa, mutta bussilla pääsi ainakin Monacoon ja cannesiin eurolla per suunta... Niitä busseja lähti tiheään esim. Monacoon 20 minuutin välein... Varsinkin jos Monacoon matkustaa kannattaa ehdottamasti mennä bussilla, sillä se kulkee rantatietä ja maisemat ovat huikeat :)

merja - 15.4.2010
Hei!
Kiitos vain vinkeistä! Seuraavalla kerralla taidammekin lähteä tutustumaan naapurikaupunkeihin linja-autokyydillä! :)

Kommentoi

Haluaisitko kommentoida tätä matkakertomusta? Kommentointi on sallittu vain rekisteröityneille käyttäjille, joten rekisteröidy!

Suosikit

Tilaa Matkakertomukset RSS-syötteenä.
Tilaa Matkailublogi RSS-syötteenä.

© 2008 - 2024 Matkailijat.net | Info | Mainosta sivuillamme

0.0029630661010742|1716777354.4786|1716777354.4756