Tunnus: Salasana:
» Rekisteröidy   » Salasana hukassa?
13.11.2013 - Norja

Unohdettu Norja - Talven ja kesän parhaat laskettelukeskukset Norjassa

Unohdettu Norja - Talven ja kesän parhaat laskettelukeskukset Norjassa

Norja tunnetaan upeasta luonnostaan: korkeista vuorista, vuonoista ja koskemattomuudesta. Vuorien huiput ovat ikilumen peitossa ja rinteille pääsee siis myös kesäisin. Norjan vuoristoa kutsutaankin täysin oikeutetusti Skandinavian Alpeiksi ja näihin huippuihin verrattuna tuntuu kotimaan kukkulat pulkkamäiltä.

Norjaa pidetään kalliina kohteena, jota ei tule edes ajatelleeksi hiihtomatkaa suunniteltaessa. Todellisuudessa maa on kuitenkin melko lähellä ja automatkailu on Norjassa todella helppoa ja suosittua. Teitä on rakennettu melko uskomattomiinkin paikkoihin ja turistien tarpeet on laajasti huomioitu.

Vaihtoehtoisesti Osloon lentää Helsingistä puolessa tunnissa ja maan pääkaupungista on kattavat juna- ja bussiyhteydet ympäri maata. Matkustamisen suhteen Norja ei ole Ruotsia kalliimpi, mutta elinkustannukset maassa ovat selvästi korkeammat. Ruoka, juoma ja varusteet maksavat. Päivän hissilippu maksaa keskimäärin noin 360 kruunua eli noin 50 euroa. Toisaalta rahalla voi ajatella saavansa uskomattoman ainutkertaiset rinteet ja maisemat sekä loistavaa palvelua. Hiihtokeskukset  ovat suuria ja rinteet pitkiä, mutta ruuhkaa täällä ei silti ole. Norja ei juurikaan mainosta laskettelumahdollisuuksiaan, vaan ne ovat helmiä, jonne vain todellinen matkaaja löytää.

Jopa 60 hiihtokeskusta

Laskettelukeskuksia Norjassa on noin kuusikymmentä ja ne tarjoavat pitkiä rinteitä sekä vakaan lumitilanteen, osa jopa ympäri vuoden. Lisäksi tarjolla on nopeat hissit, hyvälaatuiset vuokravälineet ja kunnossa pidetyt rinteet. Tämä telemarkin kotimaa on loistava talviurheilukohde.

 

Norjan Trsyil (kuva: Skistar Trysil / Flickr)

  • Trysil

    Suurin Norjan keskuksista on Trysil, jossa on mahdollisuus laskea neljällä eri alueella. Trysilissä on yhteensä 66 rinnettä ja korkein huippu kohoaa 1100 metriin. Trysil sijaitsee parin tunnin ajomatkan päässä Oslosta, lähellä Ruotsin rajaa, joten matka ei koti Suomestakaan ole kovin pitkä. Trysil sopii kaikentasoisille laskijoille ja varsinkin perheille, sillä lapsille suunnattuja alueita on peräti kolme. Tarjolla on myös kattavat off-pisteiden laskumahdollisuudet, murtomaalatuja ja muuta tekemistä. Trysilissä on vilkasta varsinkin hiihtoloma- ja pääsiäisenaikaan.
  • Oppdal

    Toinen suosituimmista kohteista on varmasti Oppdal, jossa lasketaan peräti neljällä huipulla. Oppdal lukeutuu Norjan suurimpiin keskuksiin ja se tarjoaa haastetta kaiken tasoisille. Oppdalissa on huomioitu erityisesti lautailijat ja off-pisteistä innostuneet. Tavallinen latuverkosto on kattava ja laskettelukeskuksesta löytyy myös paljon suksetonta tekemistä ja mahdollisuus on muun muassa jääkiipeilyyn.
  • Hemsedal

    Hemsedal tarjoaa puolestaan pohjoisen korkeimmat huiput ja pisimmät rinteet. Hemsedal on myös yksi Norjan ehdottomasti suosituimmista hiihtokeskuksista. Parhaimmillaan täällä tullaan alas jopa 1500 metristä ja korkeammalle ei hiihtohisseillä pohjolassa pääse. Hemsedal on myös koko perheen ja kaikentasoisten laskijoiden keskus. Täällä viihtyvät hyvin myös lautailijat sekä off-pisteitä laskevat hurjapäät. Hemsedal on alueena laaja ja se tarjoaa laskettelun lisäksi myös paljon muita aktiviteetteja kuten jääkiipeilyä, moottorikelkkailua, hevosvaljakkoajelua sekä tietysti vauhdikasta after ski -menoa.
  • Lillehammer

    Norjan vanhin hiihtokohde on puolestaan olympialaisistakin tuttu Lillehammer. Lillehammer sijaitsee maan suurimman järven, Mjøsan, pohjoislaidalla ja alueelta löytyy peräti viisi hiihtokeskuskusta. Laskettelijoille Hafjell on ehdoton ykkönen ja keskukset suuret tasoerot tarjoavat haastetta kovimmillekin ammattilaisille. Tosin myös aloittelijoille on omat rinteensä ja alueensa. Lillehammerissa voit samalla lipulla laskea kaikissa alueen keskuksissa, Hafjellissä, Skeikampenissa, Kvitfjellissä, Sjusjøenissa sekä Gålassa. Yhteensä alueella on noin 88 rinnettä. Lillehammer sijaitsee hieman Trysilin alapuolella keskimaahan päin.
  • Geilo

    Rauhallisemmasta menosta ja upeista maisemista nauttivan kannattaa suunnata Geiloon, jossa rinteitä on laskettu jo 1800-luvun lopusta alkaen. Geilon kylän ympärillä on neljä erillistä aluetta, joissa on mahdollisuus laskea noin 40 eri rinteellä. Paikka soveltuu rauhallisuutensa ja yksinkertaisten rinteidensä ansioista loistavasti aloittelijoille sekä lapsiperheille. Kesäisin Geilo on suosittu vaelluskohde.

Kesällä rinteille?

Norjassa moni vuorenhuippu on ikilumenpeitossa ja talviurheilun harrastaminen on siis mahdollista vaikka heinäkuussa. Esimerkiksi napapiirin yläpuolella sijaitsevassa Narvikissa kausi kestää kesäkuulle, mutta Strynissä ja Galdhøpiggenissä lasketaan vuoden ympäri. Stryn on varsinkin nuorison suosiossa ja sieltä löytyy kesällä myös suuri skeittipuisto. Galdhøpiggenissä puolestaan päästään ihailemaan Norjan korkeinta huippua Galdhøpiggeniä  (2469 m) ja hiihdetään pitkin Juvbreenin jäätikköä.

Vaikka tarkoitus olisi lähteä kesäiselle hiihtoreissulle, ei kuitenkaan kannata ohittaa Norjan muita loistavia aktiviteetteja. Kesällä on mahdollisuus muu muassa koskenlaskuun, patikointiin sekä maastossa että jäätiköillä, kanoottimelontaan ja kalastukseen.

Norja eroaa matkakohteena keskenään melko samanlaisista Ruotsista ja Suomesta. Norjan luoto on ainutlaatuinen ja tarjoaa täysin uusia elämyksiä. Harvoin tulee ajateltua, että näinkin läheltä löytyy tällainen helmi. Norja on unohdettu lomakohde, jossa on rauhallista ja jossa todella voi paeta arkea. Jos mietit talvimatkaa pohjolassa, valitse ehdottomasti Norja!

Lumipallo.fistä löydät lisää Norjan hiihtokeskuksia.

TEKSTI: SARI SAARI
Kuvat: Skistar Trysil / Flickr

Matkajuttuja maasta: Norja

Matkajutut Norja »

Uusimmat matkajutut

© 2008 - 2024 Matkailijat.net | Info | Mainosta sivuillamme

0.0047199726104736|1713406057.6142|1713406057.6095