Tunnus: Salasana:
» Rekisteröidy   » Salasana hukassa?
11.8.2011 - Portugali

Lissabon, Portugali - Kaupunkiloma Euroopan lämpimimmässä pääkaupungissa Lissabonissa

Lissabon, Portugali - Kaupunkiloma Euroopan lämpimimmässä pääkaupungissa Lissabonissa

Portugalin Lissabon on yksi Euroopan lämpimimmistä pääkaupungeista. Ilmasto ja kuumat kesäsäät suosivat matkailua erityisesti kesällä, jolloin kesä- ja heinäkuun lämpötilat kohoavat yli 30 asteen. Kuuma sää ei ole kaikkien mieleen, joten Lissabonin matkoja tehdään paljon keväällä huhtikuusta alkaen sekä syksyllä aina lokakuun loppuun asti. Lokakuussa päivän keskilämpötilat kohoavat reilusti yli 20 asteen, mutta talvellakin keskilämpötilat pysyttelevät kymmenen asteen yläpuolella, vaikkakin sateinen sää voi toisinaan kiusata ulkoilua.

Kävellen LissabonissaKävely on paras tapa tutustua Lissabonin kaupunkiin, sillä vilkas liikenne ja parkkipaikkojen vähyys tekevät autolla liikkumisesta hankalaa. Julkinen liikenne toimii sen sijaan hyvin Lissabonissa. Rautatiasemat ja muut julkisen liikenteen pysäkit on merkitty selkeästi eri puolilta kaupunkia löytyviin karttoihin. Kaupungissa voi liikkua metrolla tai Carris-yhtiön raitiovaunuilla sekä busseilla. Metro on kuitenkin kaikkein nopein vaihtoehto ja kustantaa ajokerralta euron verran kaupungin sisällä.

Lissabon ei ole mikään pieni kaupunki, sillä sen asukasluku on 500 000 asukkaan paikkeilla, ja koko pääkaupunkiseudun asukasluku nousee kahteen miljoonaan henkeen. Kaupungin juomavesi on juomakelpoista, mutta erityisesti herkästä mahasta kärsivien kannattaa käyttää pullovettä. Muidenkin kannattaa kuitenkin varmuuden vuoksi käyttää juomavetenä pullovettä, niin ei jää matkasta päällimmäisenä mieleen ikäviä kokemuksia.

Lissabon sijaitsee Tejojoen suulla Atalantin rannalla, mutta itse kaupungissa ei ole varsinaisesti erityisen kauniita uimarantoja. Kuitenkin lähistöllä on mahdollista viettää myös rantalomaa. Parhaat uimarannat sijaitsevat Cascaisin suunnalla, jonne pääsee helposti paikallisjunalla.

TOP 10 nähtävyydet

 1. Vanhakaupunki Alfama

  Lissabonin vanhaa kaupunginosaa kutsutaan Alfamaksi. Vanhakaupunki sijaitsee kukkulalla Tagus-joen ja Lissabonin linnan välissä. Alfama on säästynyt hyvin aikojen saatossa, joten siellä ovat edelleen alkuperäiset rakennukset pystyssä. Monet Lissabonin nähtävyydet sijaitsevat vanhakaupungissa, mutta tarjolla on myös ravintoloita ja fado-baareja.
 2. Belemin torni

  Belemin torniBelemin kaupunginosassa sijaitseva Belemin torni (Torre de Belem) on rakennettu emanuelintyyliin vuosina 1515-1521. Torni on kuulunut UNESCO:n maailmanperintöluetteloon vuodesta 1983 alkaen.
 3. Castelo de Sao Jorge

  Castelo de Sao Jorge eli Pyhän Georgen linna sijaitsee kukkulan päällä Lissabonissa. Paikan päälle pääsee kävellen, mutta myös bussi numero 37 kulkee kaupungin keskustasta kukkulalle. Linnasta on upeat näköalat yli Lissabonin.
 4. Belemin hieronymousluostari

  Mosteiro dos Jeronimus -hieronymousluostari sijaitsee Belemin kaupunginosassa. Luostari on rakennettu vuosina 1521-1544, ja se on saanut nimensä Pyhän Hieronimuksen säätökunnan mukaan. Rakennustyylinä on sekoitettu gotiikkaa ja renessanssia, joten ei ole ihme, että luostari kuuluu myös UNESCO:n maailmanperintöluetteloon.
 5. Näköalapaikat

  Lissabonissa on lukuisia näköalapaikkoja, joita kutsutaan paikallisittain nimellä Miradouros. Näköalapaikoilta on upeat näkymät yli Lissabonin ja Targus-joen. Tunnetuimpia ja parhaita näköalapaikkoja ovat Sao Pedro de Alcantara, Santa Luzia ja Santa Catarina.
 6. Aukiot

  Lissabonin keskustassa on useita aukioita. Aukioilla on tyypillisesti historiallisia patsaita ja muita muistomerkkejä. Keskeisimpiä aukioita ovat etelärannan Praca do Comercio, Rossio, Praca da Figeira ja Restaurados.
 7. Museot

  Lissabonissa on useita museoita, joista suurimpia ovat historiallisen ja nykytaiteen Museu de Calouste Gulbenkian, Portugalin kansalliskokoelmia esittelevä Museu Nacional de Arte Antiga, 1900-luvun maalauksien Fundacao Arpad Szenes ja Vieira da Silva sekä modernin ja nykytaiteen Museu Colaccao Berardo.
 8. Electrico 28

  Electrico 28 on 1930-luvulta peräisin oleva raitiovaunu 28. Raitiovaunu 28:n kyydissä voi ajaa läpi kaupungin idästä länteen, jolloin reitti kulkee useiden Lissabonin nähtävyyksien ohi.
 9. Ocenario de Lisboa

  Uuden Pargue das Nacoesin -kaupunginosan suosituin nähtävyys on Ocenario, joka on Euroopan suurin akvaario. Altaassa on lukematon määrä erilaisia kalalajeja, haita sekä pingviinejä.
 10. Kauppakeskus Vasco da Gama

  Huhtikuussa 1999 avattu kauppakeskus Vasco da Gama on yksi Euroopan suurimmista kauppakeskuksista. Kaikkiaan lähes 200 liikettä, ravintolamaailma ja hypermarket tekevät Vasco da Gamasta käymisen arvoisen paikan.

Ostokset & ruokailu

Lissabon on shoppailijan unelma, jos osaa etsiä ostoskeskukset ja parhaat shoppailupaikat. Ostoskeskusten lisäksi ostokset voi tehdä myös kaupungin putiikeissa ja pikkukaupoissa, joita löytyy useilta pikkukujilta ja kaduilta. Avenida de Roma on erityisesti pikkuputiikeissa viihtyvän unelma. Lissabonin tuliaisina tuodaan perinteisesti koruja, kenkiä, vaatteita, käsitöitä ja nahkatuotteita. Kaupungin keskustan Baixan alue on loistava paikka shoppailla kaikkea pienissä liikkeissä.

Vasco da Gama -ostoskeskusLissabonin ostoskeskukset ovat Euroopan mittakaavassa suuria. Parhaimpia ostoskeskuksia ovat Centro Comercial Vasco da Gama, Centro Comercial Colombo ja Amoireiras Shopping-Center de Lisboa keskustan läheisyydessä. Myös markkinat kuuluvat paikalliseen kulttuuriin. Feira da Ladran markkinoilla voi ostaa kaikkea turistituotteista antiikkiin siinä, missä Rua de Sao Paulossa kaupataan tuoretta kalaa ja Mercado da Ribeira Novassa maataloustuotteita. Portugalin ja myös Lissabonin hintataso on hieman Suomea alhaisempi, mutta suurimmat alennukset hinnoissa on ruokia ja juomia ostettaessa.

Portugalilainen ruoka on melko samanlaista kuin Välimeren maissakin, ja kala on suosittu raaka-aine lihatuotteiden ohella. Tyypillisesti kevyt päivällinen nautitaan yhden jälkeen, kun taas illalla Lissabonin ravintolat avaavat ovensa kello kahdeksasta eteenpäin. Tyypillisiä portugalilaisia erikoisruokia ovat kapakala perunoilla, kaalikeitto ja grillatut sardiinit.

Lennot & Matkat

Tyypillisin matka Lissaboniin tehdään omatoimimatkana, jolloin lennot varataan itse esimerkiksi suoraan Finnairilta, mutta Ebookersin kautta voi varata myös suorat lennot Lissaboniin. Lentokenttä sijaitsee lähellä keskustaa vain kahdeksan kilometrin päässä. Lentokentän saapuvien terminaalista lähtee 20 minuutin välein linjan 91 AeroBus-linja-auto keskustaan, mutta matkan voi tehdä myös taksilla noin kymmenellä eurolla. Myös autonvuokraus Lissabonista onnistuu esimerkiksi eAutovuokraamo.fin kautta.

Lissabonin hotellit ovat pääsääntöisesti korkealuokkaisia, ja valinnan varaa on runsaasti reilun 200 hotellin valikoimassa. Helppoa matkaa etsivän kannattaa varata lento + hotelli -matkapaketti suoraan Ebookersilta. Äkkilähtöjä Lissaboniin tehdään varsin vähän, mutta edullista matkaa haikailevan kannattaa seurata Ebookersin äkkilähtöjä erityisesti syys- ja lokakuussa.

Tsekkaa linkit lennon ja hotellin etsimiseen:
Ebookers
Booking.com » Lissabon

Tässä oli pieni infopaketti Lissabonista. Matkaa varten kannattaa hankkia jokin matkaopas tai katsoa netistä enemmän tietoa Lissabonin matkalle. Yksi hyvä matkaopas Lissaboniin löytyy osoitteesta: http://www.matkaopas-lissabon.com/

Kartta

Voit suurentaa ja pienentää sekä liikutella Lissabonin karttaa hiirellä.Näytä suurempi kartta

Nopeat äkkilähdöt

Matkajuttuja maasta: Portugali

Matkajutut Portugali »

Uusimmat matkajutut

© 2008 - 2024 Matkailijat.net | Info | Mainosta sivuillamme

0.0053489208221436|1713777464.4844|1713777464.4791