Tunnus: Salasana:
» Rekisteröidy   » Salasana hukassa?

NIILILLÄ RISTEILLEN faaraoiden aikaan...

Kirjoittaja: santtu
Kohdemaa: Egypti
Kohde: Niilin risteily, Luxor
Kirjoitettu: 26.4.2009
Muokattu: 5.6.2009
Lukijoita: 9475

On maaliskuun loppu 2009 ja meillä edessä todellinen aikamatka Egyptin muinaiseen historiaan...

Hurghadan lentokentältä matkasimme bussilla kilometrikaupalla läpi kuivan hiekka-autiomaan päämääränämme Luxor, josta varsinainen tutkimusmatkamme tulisi alkamaan ja jatkumaan Niilin, Egyptin sielun, risteilyn merkeissä…

Saimme kokea siirtymisen ajassa taaksepäin yli 3000 vuotta tutustumalla mm. Karnakin, Luxorin, Horuksen, Kom Ombon, Philaen ja naisfaarao Hatshepsutin temppeleihin – niiden hieroglyfeihin,  pilareihin, tarinoihin jne.. Sitä ”pieni ihminen” ei voi kuin hiljaa mielessään ihmetellä, miten tämä kaikki on ollut mahdollista ja miten ihmeessä ne ovat säilyneet meidän päiviimme saakka!?  Käynti Kuninkaiden laaksossa, Niilin länsirannalla, sai hiljaiseksi viimeistään siinä vaiheessa, kun otimme ”katsekontaktia” Tutankhamonin kanssa. Hän on muumioitu lapsifaarao, joka sai levätä yli 3000 vuotta ikuisuuksien asunnossaan kenenkään häiritsemättä. Täältä laaksosta on löydetty kaikkiaan 62 hautaa, joista 32 on kuninkaallisten. Tutustuimme muumiointimuseossa muumiointiin; näimme vuosituhansien takaa muumioidun kuuluisan ylipapin, paviaanin. krokotiilin, vuohen sekä instrumentteja, joilla muumiointia on tehty.

Matkasimme pitkin Niiliä Odyssey-risteilyaluksellamme, jossa ehdimme toisinaan myös altaan äärelle auringon hemmoteltaviksi. Aluksellamme koimme mielenkiintoisen ”jokirosvojen hyökkäyksen” laivamme reunamille. Jännittävä kaupankäynnin muoto! Köysin laivaan kiinnittyvistä veneistä kuuluu huutoa ja vaatepusseja lentelee laivan kannelle. Tovin siinä huudetaan (tingitään) puolin ja toisin – ja sitten ovat monet vaatteet vaihtaneet omistajaa. Mekin ostimme tällä tavalla meille galapeya-vaatteet seuraavan illan juhlaa varten.

Assuanissa  teimme veneretken vehreälle lordi Kitchenerin  tropiikkisaarelle, nubialaiskotiin, ja hiekkadyyneille, jossa pulahdimme elämän virtaan, Niiliin, uimaan. Joesta noustessamme olimme kuin uusia ihmisiä… (niin ainakin sanotaan) Tällä retkellämme tutustumme myös ”uiviin jukeboxeihin”, joiden suoritus oli niin hauska, ettei voinut olla antamatta kolikkoa…Ohitimme myös Old Cataract hotellin, jonka parvekkeella murharouva Agatha Christie kirjoitti aikoinaan romaania ”Kuolema Niilillä”..

Eräässä kahviossa meistä innokkaimmat saivat kokeilla vesipiipun avulla mahdollista nousua yhdeksänteen taivaaseen asti. Me emme kokeilleet, vaikka tämän kerrotaankin rentouttavan ja sen jälkeen sanotaan maailman näyttävän toisenlaiselta!?  

Assuanin neljän kilometrin mittainen suurpatokin tuli siinä eräänä aamuna katsastettua.. Niilin risteilymme päättyi siis Assuaniin – padon toisella puolella olisivatkin meitä ehkä odottaneet ne Niilin krokotiilit…

Luxorissa purjehdimme auringonlaskun aikaan purjeveneellä nauttien samalla iltapäivän kahvihetkestä.

Vierailumme Aurinkomatkojen avustuskohteessa, koptikirkon ylläpitämässä lastenkodissa, oli mielenkiintoinen kokemus sekin. Tiesimme ennalta tästä vierailukohteestamme ja niinpä meillä oli mukanamme näille lapsille iso kassillinen lippalakkeja Suomen tuliaisina. Ja muutakin annettavaa matkatavaroista löytyi..

Papyrusinstituutista ostimme kotiin viemiseksi kaksi papyrukselle maalattua taulua. Kaupankäynti egyptiläisittäin ei alkuunkaan sovi minulle sen hermoja ja aikaa vaativan tinkimistavan vuoksi.

Suuri kiitos matkamme täydelliselle onnistumiselle kuuluu Veli Kilpiselle, parhaalle oppaalle, joka meillä on koskaan matkoillamme ollut. Sekä risteilyn aikana että Luxorissa ollessamme koimme hurjan määrän seikkoja Egyptin muinaisuudesta, joita oli hyvä lähteä sulattelemaan seuraavaksi viikoksi Hurghadaan, Punaisenmeren rannalle…

Kuvia matkalta

Klikkaa kuvaa nähdesi sen suurempana!


Memnonin kolosseilla. Näiden takana on ennenmuinoin ollut temppeli...
(Lisätty: 26.4.2009)

Hannu kuninkaiden laaksossa. Täällä kävimme katsomassa mm. Tutankhamonin muumiota.
(Lisätty: 26.4.2009)

Menossa naisfaarao Hatshepsutin terassitemppelille.
(Lisätty: 26.4.2009)

Luxorissa vierailimme mm. leipomossa. Siisteys ei ollut kehuttavaa.
(Lisätty: 26.4.2009)

Minä Karnakin temppelin valtavien pilareiden keskellä.
(Lisätty: 26.4.2009)

Luxorin temppelin tunnelmaa illan hämärtyessä.
(Lisätty: 26.4.2009)

Faarao Ramsesin patsaat koristavat Luxorin temppelin sisäänkäyntiä.
(Lisätty: 26.4.2009)

Niilin patoamisen aiheuttaman vedennousun vuoksi mm. Philaen temppeli on siirretty alkuperäiseltä paikaltaan.
(Lisätty: 26.4.2009)

Kamelit huojuivat kuin kukkaset matkallaan Kom Ombon markkinoille. Hauskaa katseltavaa!
(Lisätty: 26.4.2009)

"Jokirosvoja!"
(Lisätty: 26.4.2009)

Kommentit

sei11ja - 28.4.2009
Kylläpä tosiaan opitte paljon myös egyptin historiasta.Ihana mm. tuo kuva kameleista autonlavalla.

mapy - 29.5.2009
Mukava taas pitkästä aikaa ehtiä lukemaan matkakertomuksia. Kevään tentit on ohi, ja voi alkaa "lomailemaan" :D

On noissa rakennelmissa ollut joskus melkoinen homma, vaikka orjathan ne on tainneet tehdä :) Mahtavia nähtävyyksiä näyttäisi olevan tarjolla, jos joskus uskaltaisi matkalle lähteä :)

Kommentoi

Haluaisitko kommentoida tätä matkakertomusta? Kommentointi on sallittu vain rekisteröityneille käyttäjille, joten rekisteröidy!

Suosikit

Tilaa Matkakertomukset RSS-syötteenä.
Tilaa Matkailublogi RSS-syötteenä.

© 2008 - 2024 Matkailijat.net | Info | Mainosta sivuillamme

0.004080057144165|1709147945.6772|1709147945.6731