Tunnus: Salasana:
» Rekisteröidy   » Salasana hukassa?

FIRENZEN TUNNELMIA

Kirjoittaja: merja
Kohdemaa: Italia
Kohde: Firenze
Kirjoitettu: 26.10.2008
Muokattu: 26.10.2008
Lukijoita: 11279

On lauantai-iltapäivä. Istun Duomon (Santa Maria del Fioren tuomiokirkon) fasadin edessä olevilla marmorisilla portailla ja katselen editseni kulkevia ihmisiä. Suljen silmäni ja tunnen auringon lämmittävät säteet kasvoillani. Ympäriltäni kuuluu puheensorinaa, kameroiden räpsähdyksiä, liikenteen vilkasta menoa, ambulanssin ääntä ja polkupyörän soittokellon kilinää. Haistelen ilmaa, jossa tuoksuu mausteinen hajuvesi, ulkoilma, pakokaasu, tupakka – italialaisen kaupungin kesäilta. Tässä ihmisvilinän keskelläkin tunnen oloni rauhalliseksi.

Ajattelen kaikkea Firenzessä kokemaani. Kaupunki tulvii taidetta: Galleria dell´Accademiassa kävin ihastelemassa Michelangelon kuuluisaa Daavid-patsasta samoin kuin hänen keskeneräisiksi jääneitä ”Orjiaan”, joita katsoessa koin oloni kummalliseksi - ihan kuin nuo marmorin sisässä olevat lihaksikkaat miehet olisivat jääneet kivien vangeiksi. Galleria degli Uffizissa taas näin monta muuta maailmankuulua taideteosta, mm. Botticellin ”Venuksen synnyn” ja ”Primaveran”. Itse Uffizin palatsirakennuskin oli hieno kokemus. Onneksi olimme varanneet etukäteen liput tietylle kellonajalle kumpaankin museoon, näin meidän ei tarvinnut jonottaa tuntikausia sisälle päästäksemme. Taiteesta olen saanut nauttia Firenzessä myös monessa muussa museossa, kuten myös vain ulkona kulkiessani, esimerkiksi Piazza della Signorialla, joka on kaikille avoin ulkoilmamuseo.

Tuomiokirkko, jonka portailla nyt istun, on erittäin koristeellinen ja värikäs. Sen ulkokuori koostuu vihreän, punaisen ja valkoisen värisistä, erikokoisista marmorilaatoista, ja kaiken tämän väriloiston lisäksi kirkon ulkokuori on täynnään erilaisia veistoksia ja koristeita. Kirkko on yövalaistuksessakin satumaisen kaunis. Itse asiassa Duomo käsittää kokonaisen rakennusryhmän kellotorneineen ja kastekappeleineen, jotka sijaitsevat siis Piazza del Duomolla.

Firenzessä pääsee toki auto- ja ihmisvilinää pakoon esimerkiksi suuntaamalla kulkunsa ylös kukkuloille, vaikkapa Piazzale Michelangelolle. Sieltä on upeat näkymät yli koko kaupungin.

Italialainen jäätelö on taivaallista, Firenzessä se on mielestäni maistunut paremmalta kuin Roomassa. Joka kerta jäätelöannosta tilatessani minun on ollut saatava ainakin kahvinmakuista jäätelöä ja sen kanssa jotain muuta makua, välillä sellaistakin, jota ei tavallisesti Suomessa ole mahdollista saada. Sivukujilla olevissa trattorioissa ruoka on ollut yleensä maukasta, jopa erinomaista! Turistiaukioilla taas ruuan taso on ollut heikompaa. Täällä niin kuin Roomassakin kannattaa muistaa se, että jos haluaa syödä pihvin kanssa myös perunoita, ne pitää tilata erikseen. Viini ruokajuomana on tullut kolmen hengen seurueessa huokeammaksi kuin olut, ja huokeimmatkin viinit ovat maistuneet oikein hyviltä!

Matkustin tänne Firenzeen mieheni ja aikuisen poikani kanssa. Varasimme sekä lentomme että hotellimme Matkailijat.netin kautta, ja matkamme on ollut kaikin puolin onnistunut! Olemme viettäneet täällä pidennettyä viikonloppua, joka on tuntunut sopivalta pituudelta Firenzeen tutustumiseksi. Paljon hienoa olemme täällä nähneet ja kokeneet, ja varmasti jonkin verran jää vielä näkemättä, mutta yhdellä kertaa esimerkiksi taidetta ei pysty enempää ottamaan vastaan. Jos on innostunut taiteesta, tänne kannattaa siis tulla!

Merja


Kuvia matkalta

Klikkaa kuvaa nähdesi sen suurempana!


Palazzo Vecchio
(Lisätty: 26.10.2008)

Ponte Vecchio
(Lisätty: 26.10.2008)

Mercato Nuovolla (eli Il Porcellinolla)
(Lisätty: 26.10.2008)

Näkymä Arno-joelta
(Lisätty: 26.10.2008)

Piazzale Michelangelolta voi katsella myös tällaisia maisemia.
(Lisätty: 26.10.2008)

Koristeellisia pylväitä Palazzo Vecchiossa
(Lisätty: 26.10.2008)

Il Duomon fasadia ja Campanilea
(Lisätty: 26.10.2008)

Nousu Duomon kupoliin ei sovi korkeanpaikankammoisille, nousu vaatii myös kohtuullista kuntoa.
(Lisätty: 26.10.2008)

Campanile (Kellotorni) Duomon kupolista nähtynä
(Lisätty: 26.10.2008)

Piazza della Signorian kaikille avointa ulkoilmamuseota
(Lisätty: 26.10.2008)

Kommentit

santtu - 26.10.2008
Olipa luonnikasta tehdä "nojatuolimatka" Firenzeen juttuasi lukien... Pystyin hyvin kuvittelemaan tunnelmat yms. Huvitti, kun kahvijäätelöstä lukiessani, huomasin nieleskeleväni "tyhjää".

sei11ja - 27.10.2008
Oli tosiaan mukava "nojatuolimatka".

mapy - 6.11.2008
Hienolta kuulosti kulttuurilomamatka Firenzeen. Italialaista jäätelöä voisin käydä maistelemassa Firenzessä :) Mulla jäisi varmaan ruokaillessa perunat saamatta :D

Kommentoi

Haluaisitko kommentoida tätä matkakertomusta? Kommentointi on sallittu vain rekisteröityneille käyttäjille, joten rekisteröidy!

Suosikit

Tilaa Matkakertomukset RSS-syötteenä.
Tilaa Matkailublogi RSS-syötteenä.

© 2008 - 2024 Matkailijat.net | Info | Mainosta sivuillamme

0.003309965133667|1709148178.4882|1709148178.4849