Tunnus: Salasana:
» Rekisteröidy   » Salasana hukassa?

LOMALLA IKI-IHANASSA ITALIASSA

Kirjoittaja: merja
Kohdemaa: Italia
Kohde: Sorrento, Capri, Vesuvius, Pompeji, Amalfi
Kirjoitettu: 29.5.2011
Muokattu: 30.5.2011
Lukijoita: 28373

 

Voi miten ihanan loman vietimmekään huhtikuun lopussa Etelä-Italiassa! Ensin lensimme Helsingistä Frankfurtin kautta Napoliin, ja miltei heti perille saavuttuamme nousimme linja-auton kyytiin, joka vei meidät Sorrentoon. Matka Napolin lentokentältä Sorrentoon kesti mennessä noin tunnin ja loman loputtua takaisin Sorrentosta Napoliin puolisentoista tuntia. Tuo kyyti maksoi 10 euroa/suunta, ja maisemat olivat jo mennessä mahtavat.

   Sorrento osoittautui heti ensi silmäyksellä viehättäväksi vanhaksi kaupungiksi! Kaupunkikuvalle olivat tyypillisiä kapeat kadut, korkeuserot, meri, näkymä lahden yli Vesuviukselle, italialaiseen elämäntyyliin kuuluvat skootterit ja autot sekä appelsiineja ja sitruunoita notkuvat puut. Tämän matkamme ”tukikohta” oli ”Hotel Central Sorrento”, ja kyseinen kaupunki oli myös siinä mielessä hyvä ”tukikohta”, että sieltä käsin oli helppo tehdä päivän kestäviä retkiä hyvien liikenneyhteyksiensä ansiosta!

   Sorrentosta pääsi kätevästi vesibussilla viehättävälle Caprin saarelle. Matka maksoi 14 euroa/suunta. Auringon paistaessa lämpimästi olikin mukava tutustua sekä Caprin kaupunkiin että Anacapriin. Caprin saarelle saavuttaessa tullaan ensin satamaan (Marina Grandeen), josta sitten noustaan joko portaita pitkin, kiskojunalla (funicolarella), bussilla tai taksilla ylös varsinaiseen kaupunkiin. Me nousimme taksin (avoauton) kyydillä ylös, sillä satamassa oli niin valtava tungos, ettemme halunneet jonottaa pitkiä aikoja ensin ostaaksemme liput ja sitten perään jonottaa vuoroamme päästä linja-auton tai kiskojunan kyytiin. Caprilta taas nousimme ylös Anacaprille pikkubussilla (muunlaisia täällä ei olekaan, sillä isommat ajoneuvot eivät mahtuisi kääntymään saaren lukuisissa kapeissa mutkissa). Nousu kapeaa mutkittelevaa tietä pitkin ylös Anacaprille oli jännittävää, sillä kyseinen tie kiemurteli aivan jyrkänteiden reunalla.

   Ylhäältä Anacaprilta oli huikeat näkymät turkoosinvihreälle merelle ja Caprin saarelle. Tunnelma Anacaprilla oli hyvin rauhallinen. Kävimme tutustumassa myös Axel Munthen huvilaan.

   Itse Caprin kaupunki on hyvin hienostuneen oloinen, ja mukavaa on myös se, että Piazzetta Umberto I:n ympäriltä alkaa alue, joka on sallittu vain jalankulkijoille (poikkeuksena tavaroita kuljettavat pikkuruiset sähköautot). Täällä ei siis tarvitse haistella pakokaasuja, voi vain kävellä pitkin kujia ja katsella vanhoja rakennuksia tai pikkuliikkeiden näyteikkunoita.

   Sorrentosta pääsi kätevästi ja edullisesti junan kyydillä (2,1 euroa) tutustumaan myös Vesuviuksen tulivuoren purkauksessa v. 79 jKr. tuhka- ja kivikerroksen alle tuhoutuneeseen Pompejin kaupunkiin. Kaupunkihan on sittemmin kaivettu esille, ja meille jälkipolville on näin säilynyt kokonainen tiheään rakennettu roomalainen kaupunki teattereineen, kylpylöineen, ilotaloineen, temppeleineen jne. Kannattaa ostaa kartta, ennen kuin lähtee tutustumaan tähän rauniokaupunkiin! Kannattaa myös varata aikaa Pompejiin tutustumiseen, sillä alue on todella laaja!

   Pompejin asemalta pääsi kätevästi linja-auton kyydillä tutustumaan myös Vesuviuksen tulivuoreen. Matka pitkin kiemurtelevia teitä ylös kesti noin tunnin, ja aivan huipulle piti toki nousta jalan vielä noin parisensataa metriä. Jostakin kraaterin uumenista näytti vieläkin nousevan joitakin höyryjä, muttei meidän siellä ollessamme onneksi sen enempää! Vesuviuksen huipulta oli muuten hienot näkymät yli koko Napolin kaupungin ja Napolinlahden!

   Yhtenä päivänä ajelimme linja-auton kyydillä pitkin Amalfin rannikkoa, joka kuuluu Unescon maailmanperintökohteisiin. On sanottu, että tämä Positanon kautta Amalfiin johtava tie on koko Euroopan ja ehkä koko maailmankin kauneimpia reittejä. Tämä on helppo uskoa, niin henkeäsalpaavan kauniita ja jylhiä maisemia en itse ollut eläissäni ennen nähnyt! Lisäksi matka oli erittäin jännittävä, sillä lähes koko matkan bussi kiemurteli jyrkkiä mutkia pitkin vuorenrinteitä, ja bussin ikkunapuolella istuessa alapuolen näkymänä oli lähes aina jyrkkä pudotus mereen. Matka mennessä kesti noin pari tuntia, ja takaisin tullessa puolitoista tuntia. Itse ostimme varmuuden vuoksi liput, jotka olisivat olleet voimassa koko päivän, sillä emme etukäteen tienneet, tutustuisimmeko myös matkan varrella olevaan Positanon kaupunkiin. Tällainen lippu maksoi 7,2 euroa/suunta. Kannattaa muuten todella hyvissä ajoin mennä Sorrentossa pysäkille odottamaan Amalfiin lähtevää linja-autoa, sillä kaikki muutkin turistit tuntuvat haluavan tehdä tämän matkan Amalfiin ja jonot ovat pitkät ja linja-autot aivan täynnä. Ei siis välttämättä ole ollenkaan varmaa, että mahtuu juuri sen linja-auton kyytiin, johon oli aikonut! Me tosin pääsimme, sillä olimme pysäkillä ainakin 25 minuuttia ennen lähtöä odottelemassa autoa.

   Tämä matka oli siinä mielessä erilainen kuin monet muut matkamme, että suurin osa nähtävyyksistä oli ulkoilmassa! Kävimme toki tälläkin reissulla joissakin kirkoissa (esim. Amalfin tuomiokirkossa), ja eräänä iltana olimme seuraamassa Sorrento-musikaalia, mutta pääosin siis tutustumiskohteet olivat ulkona! Matka oli erittäin virkistävä, maisemat kauniit ja paikalliset ihmiset olivat ystävällisiä! Olimme siis jälleen erittäin tyytyväisiä matkaamme, jonka lennot ja hotellin olimme jälleen kerran varanneet Matkailijat.netin kautta! ”Palajamme” joskus taas Sorrentoon!

Merja

Kuvia matkalta

Klikkaa kuvaa nähdesi sen suurempana!


Televisiosarjasta "Capri" tuttu Piazzetta Umberto I
(Lisätty: 29.5.2011)

Yksi näkymä Pompejista
(Lisätty: 29.5.2011)

Vesuviuksen huipulla
(Lisätty: 29.5.2011)

Amalfin kadut ovat kapeita
(Lisätty: 30.5.2011)

Axel Munthen huvilan puutarhassa
(Lisätty: 29.5.2011)

Jyrkkiä polkuja Caprilla
(Lisätty: 29.5.2011)

Faraglionin kallioita Caprilla
(Lisätty: 29.5.2011)

Matkalla Amalfiin
(Lisätty: 30.5.2011)

Sorrenton katukuvaa
(Lisätty: 30.5.2011)

Marina Piccolo (Sorrento). Taustalla Vesuvius.
(Lisätty: 30.5.2011)

Kommentit

mapy - 17.6.2011
Pitkästä aikaa taas lukemassa matkakertomuksia! Vaikuttaa matkan aikana olleen paljon muutakin nähtävää kuin pelkkä Sorrento. Ilmeisen helposti pääsee myös liikkumaan läheisille nähtävyyksille. Liikenneyhteyksien hinnat ovat varmasti hyviä vinkkejä muille Sorrentoon tai lähialueille suuntaaville. Voin vain kuvitella, kuinka paljon kirjoittajaa on jännittänyt Caprin serpenttiinitiet :)

grase83 - 12.6.2012
Kiitos todella ihanasta matkakertomuksesta. Olemme itse lähdössä Sorrentoon Elokuun alussa ja olen yrittänyt tehdä budjettia reissulle. Antamasi hinnat auttavat kovasti. Minkähän hintaista ruoka on ravintoloissa Sorrentossa? Olisko antaa jotain hintaesimerkkejä?
Kiitos

merja - 17.6.2012
Hei!
Ikävä kyllä en muista enää kovin tarkkaan tiedustelemiasi hintoja, mutta pääruokien hinnat olivat ehkä noin 10 - 20 euron väliltä, riippuen tietysti siitä, mitä halusi syödä. Sellainen mielikuva minulla kuitenkin on, että Sorrentossa olisi ollut halvempaa kuin esimerkiksi Firenzessä ja Roomassa.
Oikein ihanaa matkaa Sorrentoon, käykäähän matkakertomuksessani mainitsemissani muissakin Sorrentoa lähellä olevissa kohteissa!
Terveisin
Merja

sinna61 - 12.7.2012
Tuon tyyppinen muutaman viikon turnee mekin tehtiin nyt kesäkuussa - tosin lennettiin Roomaan mennen tullen, ja vietettiin siellä muutamia päiviä semmoisessa + 39 helteessä ;) Junalla on tosi helppo liikkua ja ne kulkevat hyvin aikataulussa, bussitkin ok, mutta jäävät kyllä jumiin kaikkiin ruuhkiin, myös lentokentän suuntaan mennessä. Yksityisautoilijat eivät kunnioita busseja tippaakaan vaan kiilavat ne joka mutkassa, tuo Amalfiin meno bussilla oli kyllä hermoja raastavaa touhua kuskille, kyllä se siinä sadattelikin välillä ikkunasta törpöille (erilainen kielikurssi) - muutamat pikkuautokuskit joutuivat lopulta pakittamaan ja antamaan tietä, sillä bussihan ei peruuta.

Asusteltiin muutama päivä Amalfin keskustassa juuri katolisen pyhimyksen juhlan aikaan, mukava elämys, sillä juhlaa jatkui kellon ympäri useampi päivä - ja mekkalaa riitti, kirkon kellot kämpän kupeessa alkoivat raikaamisen jo 5:45! Eikä talouden huonosta laadusta näkynyt merkkiäkään, ilotulitteina taivaalle ammuttiin kymppitonnien edestä tavaraa... Sekä Sorrenton että Amalfin rannikon pikkukylien välissä kulkee kivoja polkuja eli kylästä toiseen on kiva vaeltaa, ja joskus eteen osuu kiva hiljainen rantakin. Sorrenton eteläpuolella Capossa on tosi kiva rosoinen uimaranta, jos ei nuo laiturialueet oikein innosta. Ja jos uimaan ei niin haluakaan, on paikka muuten vain kiva katsastaa - siellä on myös Villa Pollion rauniot.

Jos rakastaa historiaa ja on aikaa, suosittelen käyntiä sekä Pompeissa että Ercolanossa, joka on paljon pienempi (inhimillinen), mutta siellä on paremmin säilyneitä mosaiikkeja yms. Ja kaikki upea on sitten Napolin arkeologisessa museossa, kannattaa käydä sielläkin. Napoli täytyy myös kokea, se on sangen eläväinen paikka, eikä vastaa ollenkaan niitä 'hurjia juttuja' mitä siitä aina kerrotaan. Siellä jos missä osataaan nauttia arjesta! Napolista on lyhyt lauttamatka Ischian saarelle, joka nätti ja muutenkin mukava - hieno linnoituskin.

Hintatasot tuolla ihan kohtuullisia pääsääntöisesti, kun ei jää suoraan 'rysän' viereen istumaan. Isot pasta-annokset 7 - 8 e, omeletit 5 - 6 e, liharuoat kympistä ylöspäin (vasikka on hyvää ja edullista, sitruunakastikkeessa, nam), grillipihvit usein vähän kärähtäneenoloisia, parmesaanin alla muhiva munakoiso on taivaallista 3,50 - 4 e, kahvi 1,50-2 e pöydässä, caffe freddo 2 e, frapet 3 - 4 e (helteellä ihania). Osta 1 vesipullo ja sen saa täytettyä reissun aikana helposti jonkun kadun kulmassa, vesipisteitä on joka puolella. Ja tuoreita hedelmiä löytyy kojuista niin kaupungeista kuin teiden varsiltakin - ihanaa välipalaa!

Kommentoi

Haluaisitko kommentoida tätä matkakertomusta? Kommentointi on sallittu vain rekisteröityneille käyttäjille, joten rekisteröidy!

Suosikit

Tilaa Matkakertomukset RSS-syötteenä.
Tilaa Matkailublogi RSS-syötteenä.

© 2008 - 2024 Matkailijat.net | Info | Mainosta sivuillamme

0.0030250549316406|1708601271.9832|1708601271.9802