Tunnus: Salasana:
» Rekisteröidy   » Salasana hukassa?
11.6.2012 - Gambia

Gambia - Ensi talven kiehtova uutuus

Gambia - Ensi talven kiehtova uutuus

Gambian pitkät hiekkarannat, aurinko ja uskomattoman kaunis ja eksoottinen luonto eläimineen tarjoavat unohtumattoman elämyksen. Gambia on vielä melko koskematon turistimaa, josta johtuen sen alkuperäinen viehätys vetää puoleensa. Gambiassa pääsee kosketuksiin aidon afrikkalaisen kulttuurin, ystävällisten ihmisten ja eksotiikan kanssa. Gambia tarjoaa jokaiselle jotakin.

Gambia on Manner-Afrikan pienin valtio Länsi-Afrikan rannikolla. Maan pääkaupunki on Banjul ja asukkaita maassa on noin 1,8 miljoonaa, joista neljäsosa asuu pääkaupungissa. Maan virallinen kieli on englanti, koska Gambia on entinen Britannian siirtomaa. Toki maassa puhutaan myös monia heimokieliä - opettelemalla muutaman sanan vaikka Mandikaa, saa palvelun toimimaan ja tekee vaikutuksen paikallisiin.

Gambia sijaitsee Kravun kääntöpiirin ja päiväntasaajan välissä, joten ilmasto on kuuma ja aurinkoinen ympäri vuoden. Kyseessä onkin aurinkovarma matkakohde: aurinkoa on noin 320 päivää vuodessa ja lämpö laskee harvoin alle +30 asteen. Illat saattavat kuitenkin olla viileitä ja varsinainen sadekausi ajoittuu kesä-lokakuulle.

Gambiassa riittää tekemistä ja näkemistä. Perinteisen auringonpalvonnan lisäksi maan matkakohteet tarjoavat mahdollisuuksia esimerkiksi golfiin, patikointiin, vesiurheiluun, syvänmeren kalastukseen ja eläinten, erityisesti lintujen, tarkkailuun. Lintulajeja maassa onkin tavattu yli 570 kappaletta ja patikointi onkin otollinen tapa lintujen bongailuun eksoottisissa olosuhteissa. Patikoida voi joko jalan tai polkupyörällä, mutta jeeppisafarilla pääsee tutustumaan helposti kansallispuistoihin ja pienempiin kyliin. Gambia on tunnettu kalastuksesta, joten syvänmerenkalastus Atlantin valtamerellä onkin yksi unohtumattomimmista kokemuksista, joita matkan aikana voi kokea. Gambian halki virtaa myös suuri Gambia-joki, jolla on mahdollisuus tehdä ikimuistoinen jokiristeily, ja tutustua samalla maan villiin luontoon. Jokilaivan kannelta voi tähystää krokotiileja ja virtahepoja, joiden näkemistä luonnollisessa elinympäristössään ei heti unohda. Tämä on mahtava seikkailu myös lapsille.

Gambian matkalla kannattaa tutustua ainakin Albert Marketiin, yhteen Afrikan suurimmista markkinoista, krokotiilialtaaseen, jossa pääsee tekemään lähempää tuttavuutta näiden petojen kanssa, pienempiin kyliin ja esimerkiksi SOS-lapsikylään, luonnonsuojelualueille, sademetsään, moskeijoihin sekä James Islandiin, joka toimi aikoinaan orjien keräämispisteenä. Gambian vaiheikas ja pitkä historia on myös tutustumisen arvoinen. Gambia tarjoaakin rantaelämän vastapainoksi paljon eksoottista nähtävää ja koettavaa. Lyhyiden lentomatkojen ansiosta Gambiaan kannattaa lähteä vaikka vain viikoksikin, vaikka koettavaa olisi kuukausiksi.

Myös paikallinen ruoka on yksi  Gambian erikoisimmista kokemuksista, mikäli tutustuu maan omaan keittiöön. Afrikkalaiset herkut saattavat olla länsimaalaiselle hyvinkin erikoisia, mutta kaikkea kannattaa kokeilla. Gambialaiseen keittiöön kuuluvat erityisesti tuoreet merenantimet ja mausteita käytetään runsaasti. Tuoreet hedelmät ja esimerkiksi niistä tehdyt juomat ovat ehdottomasti kokeilemisen arvoisia. Gambiasta löytyy monia ravintolaita ja makuja on saatavana ympäri maailmaa. Vesijohtovettä ja jääpaloja on kuitenkin syytä välttää, jotta välttyy ikävältä mahataudilta.

Gambiassa voi tehdä myös edullisia ostoksia. Suosittuja tuliaisia ovat puuvillavaatteet, värjätyt kankaan, korut, kengät, nahkatuotteet sekä erilaiset paikalliset käsityöt. Gambiassa, kuten koko Afrikassa, on runsaasti markkinoita, joilta voi tehdä mielenkiintoisia löytöjä. Ostosten teko saattaa joskus käydä länsimaiseen kaupankäyntiin tottuneen hermoille, sillä tinkiminen on hyvin yleinen tapa. Jos tuotteessa ei ole hintalappua, on sen hinnasta tingittävä. Mutta ei huolta, myös kiinteähintaisia liikkeitä löytyy, ja hintataso on totta kai suomea alhaisempi. Pankki- ja luottokortit käyvät suurimmassa paikoissa (hotellit, ravintolat), mutta niiden kanssa kannattaa olla varovainen. Maassa suositellaankin käteisen käyttämistä ja valuutan vaihtamista vasta matkakohteessa, ainakin Banjulista löytyy monia rahanvaihtopisteitä.

Koska Gambia on melko pieni maa on siellä myös helppo liikkua paikasta toiseen. Välimatkat ovat lyhyet. Suurempien kaupunkien välillä liikkuu busseja, mutta myös taksit ovat edullisia. Polkupyörä on oivallinen vaihtoehto lyhyiden matkojen kulkemiseen. On kuitenkin huomioitava sekä paahtava kuumuus että arvaamaton liikenne. Gambiasta on myös helppo tehdä retkiä ympäriinsä ja myös matkantarjoajilla on useita opastettuja retkiä. Esimerkiksi Senegaliin, naapurimaahan, on vain muutaman tunnin ajamatka.

Gambia on edullinen kaukomatkakohde, joka tarjoaa eksotiikkaa moneen mieleen. Uutuutena ensi talveksi Gambian matkoja tarjoaa muutamat matkatoimistot, mutta kannattaa olla nopea, sillä talven lähtöjä on jo loppuunmyyty!

Tai etsi äkkilähtöjä Gambiaan!

TEKSTI: SARI SAARI

Nopeat äkkilähdöt

Matkajuttuja maasta: Gambia

Matkajutut Gambia »

Uusimmat matkajutut

© 2008 - 2024 Matkailijat.net | Info | Mainosta sivuillamme

0.0053040981292725|1721243790.4291|1721243790.4238