Tunnus: Salasana:
» Rekisteröidy   » Salasana hukassa?
6.6.2011 - Meksiko

Mexico – Perustietoa Meksikosta kiinnostuneille

Mexico – Perustietoa Meksikosta kiinnostuneille

Meksiko kutsuu sinut pitkien valkeiden rantojen ja kookospalmujen äärelle, Karibianmeren syleilyyn. Meksiko on loistava paikka rentoutumiseen iloisten ihmisten, hyvän ruuan ja loistavan ilmastonsa takia. Täällä voit kohdata varhaishistorian ihmeet, tutustua espanjalaiseen kulttuuriin tai uppoutua upeaan vedenalaiseen maailmaan. Meksiko sijaitsee Pohjois- ja Etelä-Amerikan välisellä alueella ja on väkiluvultaan maailman suurin espanjankielinen maa. Asukkaita maasta löytyy yli sata miljoonaa. Meksikon pääkaupunki on México tai englantilaisittain Mexico City, joka tarjoaa varsinaista suurkaupungin tunnelmaa, mutta varsinaiset lomamatkat Meksikoon sijoittuvat, Jukatanin niemimaalle, Cancún ja Playa del Carmenin alueelle.

Meksiko on suureksi osaksi ylänköä ja vuoristoa. Alueelta löytyy useita tulivuoria ja tuliperäinen alue koostuu sekä sammuneiden että toimivien tulivuorten ketjusta. Maan luoteisosaan ulottuu myös Sonoran aavikko. Sademetsät sijaitsevat maan eteläosissa, mutta myös rannikot ovat vehreää aluetta.

Meksikon ilmasto puolestaan vaihtelee trooppisesta subtrooppiseen ja paikalliset korkeuserot voivat vaikuttaa paljonkin ilmastoon. Kuumalla vyöhykkeellä, joka ulottuu rannikolta noin 1000 metrin korkeuteen, lämpötila vaihtelee 20-30 celsiusasteen välillä. Vuoristossa ylöspäin mentäessä lämpötila vähitellen laskee. Yli puolet Meksikosta on kuivaa aluetta ja runsaimmin vettä sataa itärannikolla. Sadekausi on kesällä, toukokuusta lokakuuhun, joten Meksiko on suosittu talvilomakohde.

Meksikon historia on pitkä ja vaiheikas. Se tarjoaa varsinkin varhaishistoriasta kiinnostuneille upeita elämyksiä. Mayojen jättämään perintöön kannattaa ehdottomasti tutustua ja tarjolla onkin monia eri vaihtoehtoja. Meksikossa on historian lisäksi toki myös muuta kulttuuria. Kansantaide on tärkeää ja arvostettua. Eri puolilla maata valmistetaan alueille tyypillisiä käsitöitä, joissa yhdistyvät alkuperäiskulttuuri ja espanjalaisen siirtomaavallan tyylit. Museoita on myös runsaasti.

Lisäksi yksi Meksikon merkittävimmistä matkailuvetovoimista on meri. Meksikoa hyväilee toisella puolella Tyyni valtameri ja toisella puolestaan Karibianmeren turkoosit vedet. Erilaiset veneretket, kalastus, snorklaus ja tietysti sukeltaminen kutsuvat tutustumaan mitä ihmeellisempään vedenalaiseen maailmaan. Tarjolla on muun muassa maailman toiseksi suurin koralliriutta ja uiskentelua valashaiden kanssa!

Meksikolainen keittiö on sekoitus espanjalaisten ja intiaanien perinteitä. Meksikon lipun värit, punainen, vihreä ja valkoinen, muodostavat myös meksikolaisen aterian perustan: punainen tulee tomaatista, vihreä avokaadosta ja valkoinen kuvaa maissilettuja, tortilloja. Punaista tomaattia käytetään todella runsaasti ja sitä on muun muassa tulisessa chilisalaatissa, jota ravintolassa tuodaan heti kättelyssä pöytään. Mausteita käytetään muutenkin ja tulisuus on meksikolaisen ruuan sielu. Toki myös miedompiakin ruokia löytyy. Tarjolla on erilaisia kala- ja äyriäisruokia, mutta ne ovat huomattavasti tortillapohjaisia ruokia kalliimpia. Tyypillisiä jälkiruokia ovat puolestaan hedelmät ja erilaiset hyytelöt. Meksikolaista keittiötä pidetään yhtenä maailman kolmesta tärkeimmästä kiinalaisen ja ranskalaisen keittiön ohella. Ravintolan laskuun lisätään aina liikevaihtovero ja palvelurahaa on tapana jättää 10-15 % laskun loppusummasta.

Meksikon kansallisjuoma on tequila. Tequilaa valmistetaan siniagave-kasvista ja sillä on monia eri käyttötarkoituksia juomisen lisäksi. Jälkiruokalikööreistä tunnetuimpia on varmasti Kahlua-kahvilikööri. Meksikolaiset itse suosivat kolajuomia ja erilaisista tuoreista hedelmistä valmistettuja mehuja. Vesijohtovesi ei ole juomakelpoista ja pullotettu vesi onkin halpaa ja sitä on saatavilla kaikkialla.

Hintataso Meksikossa on yleisesti ottaen edullinen, mutta merkittävimmissä lomakohteissa hinnat kipuavat lähes Euroopan tasolle. Jos viitsii lähteä hieman turistikohteiden ulkopuolelle tippuu hintataso melko edulliseksi. Varsinkin peruselintarvikkeet, vaatteet, lääkkeet ja joukkoliikenteen hinnat ovat alhaisia. Suurimmissa ostoskeskuksissa kuten Plaza las Americassa ja La Islassa hinnat ovat melko lähellä Euroopan tasoa. Meksikon valuutta on peso (MXN) ja tällä hetkellä 10€ vastaa noin 169 pesoa (kesäkuu 2011). Kaupat, ravintolat, pankit tai mitkä vain rahaa käsittelevät toimijat eivät saa ottaa vastaan seteleitä, jotka ovat rikki tai niissä on pienikin merkintä, siksi on erittäin tärkeää tarkistaa rahojen kunto valuuttaa vaihdettaessa!

Meksikossa Espanja on lähes ainoa käyttökelpoinen kieli ja varsinkin omatoimimatkailijan tai seikkailemaan lähtevän kannattaa omata edes kielen alkeet. Lähes kaikki viranomaiskontaktit edellyttävät melko sujuvaa espanjan kielen hallintaa, samoin syöminen muualla kuin turisteille tarkoitetuissa ravintoloissa (listat/henkilökunta usein vain espanjaksi). Hotelleissa ja suurimmissa turistikohteissa pärjää yleensä kuitenkin englannilla.

Liikkuminen Meksikossa kannattaa hoitaa bussilla, sillä junaverkosto on melko kehittymätön eikä sitä käytetä Suomen tavoin joukkoliikennetarkoitukseen. Bussiverkosto on puolestaan kattava ja laadukas. Bussit ovat usein uusia ja hyvin varusteltuja (ilmastoinnit, tv), eivätkä hinnatkaan ole päätä huimaavia. Etäisyydet Meksikossa ovat usein kuitenkin pitkiä, koska vaikeiden maasto-olosuhteiden vuoksi tiet eivät suinkaan mene suorinta reittiä. Tunnetuimpia bussiyhtiöitä ovat ainakin ETN ja Greyhound México. Myös lentäminen Meksikon sisällä on edullista lukuisien halpalentoyhtiöiden ansiosta.

Hyödyllistä sanastoa:
Kyllä = sí
Ei = no
Moi = Hola!
Voisitko/saisinko... = por favor
Kiitos. = gracias
Ole hyvä = de nada
Anteeksi (anteeksipyyntö) = lo siento
Hyvää huomenta/päivää/iltaa = ¡Buenos días!/ ¡Buenas tardes!/ ¡Buenas noches!
Näkemiin. = hasta luego
Hei hei = adiós
En puhu espanjaa. = No hablo español.
Puhutko englantia? = ¿Hablas inglés?
Poliisi!  = ¡Policía!
Pysähdy! Varas! = ¡Alto! ¡Ladrón!
Olen eksynyt. = Estoy perdido/a.
Tarvitsen lääkärin. = Necesito un médico.
Voinko soittaa? = ¿Puedo usar su telefono?
Paljonko lippu maksaa _____? = ¿Cuánto cuesta un boleto/pasaje a ___?
Yksi lippu _____, kiitos. = Un boleto/pasaje a ___, por favor.
Minne tämä juna/bussi menee? = ¿A donde va este tren/autobus?
Voitko näyttää kartalla? = ¿Puede enseñarme/mostrarme en el plano?

Teksti: SARI SAARI

Kannattaa katsoa myös hotellit Meksiko, kun suunnittelet omatoimimatkaa Meksikoon.

Matkajuttuja maasta: Meksiko

Matkajutut Meksiko »

Hotelleja matkakohteessa

(4 tähden hotelli)

The Reef Playacar

alk. 1915€
(4 tähden hotelli)

IBEROSTAR Paraiso Del Mar

alk. 1195€
(5 tähden hotelli)

RIU Palace Riviera Maya

alk. 1745€
(4.5 tähden hotelli)

Encanto Paseo Del Sol

alk. 1636€
(5 tähden hotelli)

Secrets Capri

alk. 1645€
(4 tähden hotelli)

Las Palapas

alk. 1050€

Näytä lisää hotelleja »

Nopeat äkkilähdöt

Uusimmat matkajutut

© 2008 - 2024 Matkailijat.net | Info | Mainosta sivuillamme

0.0060389041900635|1721242812.7545|1721242812.7485