Tunnus: Salasana:
» Rekisteröidy   » Salasana hukassa?
25.8.2010 - Islanti

Islanti - Lähde tutustumaan Pohjolan ihmeisiin, tulen ja jään maahan

Islanti - Lähde tutustumaan Pohjolan ihmeisiin, tulen ja jään maahan

Islannin karu luonto, ainutlaatuiset luonnonvoimat ja leuto merellinen ilmasto tarjoavat kaikkea, mitä seikkailunhaluinen matkaaja voi toivoa. Islanti on ainutlaatuinen, lähes taianomainen, kokemus. Maa tarjoaa monipuoliset harrastus- ja rentoutumismahdollisuudet, joita et löydä muualta. Kuumat lähteet, jäätiköt ja tulivuoret takaavat, että Islantiin haluaa palata kerta toisensa jälkeen. Islanti on ennen kaikkea erilainen matkailukohde. 

Islanti on pohjoinen, meren ympäröimä saari, joten lämpötila pysyy vakiona ympäri vuoden. Keskimäärin +13 ja -5 välillä. Heinä- ja elokuu ovat lämpimimpiä kun taas pakkasta esiintyy marraskuusta maaliskuuhun. Talvella myös sataa enemmän.

Historiaa

Historiankirjoitusten mukaan ensimmäiset pysyvät asukkaat Islannin saarelle ovat tulleet noin vuonna 870. Asutus muodostui jo tuolloin nykyisen Reykjavikin alueelle. Varsinaisen kaupungistumisen on katsottu alkaneen 1700-luvulla ja 1786 Tanskan kruunu myönsi kaupungille  erityiset kauppaoikeudet. Vuotta 1786 onkin pidetty Reykjavikin, maan pääkaupungin, perustamisvuotena. 1800-luvulla Reykjavik oli edelleen maan ainoa kaupunki ja näin hallinnon keskus. Toisen maailman sodan aikana britit ja amerikkalaiset rakensivat kaupunkiin tukikohtia ja sodan jälkeen Reykjavik alkoi kasvaa voimakkaasti. Myöhemmin Reykjavikissa on järjestytty monia merkittäviä kansainvälisiä kokouksia ja tapahtumia.

Nähtävyydet

Islanti on vastakohtien maa ja sen nähtävyydet keskittyvät pitkälti luontoon. Saarelta löytyy jäätiköitä, jylhiä vuoristoja, suuria laava-alueita, mustia rantoja, vesiputouksia sekä luonnonlakeja uhkaavia geysirejä.

Yksi ikimuistoisimmista kohteista on varmasti jäätikköjärvi Jökulsárlón, joka sijaitsee Vatnajökull-jäätikön eteläosassa. Jökulsárlón on suurin Islannin monista jäätikköjärvistä ja siellä voi nähdä kokonaisten jäävuorten kelluvan ohi. Rannan hiekka on mustaa ja se luo upean kontrastin ympärillä kohoavan jäätikön kanssa. Jäävuoria ihailtaessa järvi tarjoaa varmasti unohtumattoman elämyksen.

Gullfoss on nimetty Euroopan kauneimmaksi vesiputoukseksi. Sen voima saa kenet tahansa häkeltymään. Gullfoss laskee kahdessa osassa, ensin 11 metriä ja sen jälkeen vielä 21 metriä halkeamaan, joka on 2,5 kilometriä pitkä. 

Putouksen tuntumassa sijaitsee myös geysir-alue. Geysir- nimisen lähteen sanotaan olevan maailman suurin, sillä parhaimmillaan se syöksee kuumaa, höyryävää vettä jopa 80 metrin korkeuteen. Geysirin ympärillä on lukuisia muita pienempiä kuumia lähteitä, jotka toimivat jopa muutaman minuutin välein, suihkuten vettä noin 30 metrin korkeuteen.

Hemmottelu kohteista The Blue Lagoon on ehdoton ykkönen. Grindavíkin laavakentällä sijaitseva luonnonkylpylä muistuttaa maisemaltaan kuin kuuta. Blue Lagoonia on kutsuttu kuumaksi maanpäälliseksi taivaaksi, eikä sitä kannata ohittaa mistään hinnasta. Laguuniin luonnollinen lämpötila on 37-39 astetta ja kuusi miljoonaa litraa geotermistä merivettä vaihtuu 40 tunnin välein.

Tulivuoret ovat myös yksi Islannin luonnon monimuotoisuuksista. Hekla on yksi maailman aktiivisimmista tulivuorista ja se purkautuikin viimeksi keväällä 2010. Vuori on 1491 metriä korkea ja sen harjanne noin 40 kilometriä pitkä. Hekla on ollut aktiivinen satoja vuosia ja tarun mukaan rikollisten sielut kulkivat sen kraatterin läpi matkallaan helvettiin.  

Aktiviteetit

Islanti tarjoaa aktiviteetteja parhaimpaakin urheilu lomaan. Puitteet ovat mahtavat mm. jokimelontaan, jääkiipeilyyn ja jäätikkövaellukseen. Islanti tarjoaa mahdollisuuksia niin kokeneille konkareille kuin vasta-alkajille. Lisäksi on mahdollisuus rauhallisempiin lajeihin kuten kävelyyn, ratsastukseen ja pyöräilyyn.

Ruoka

Islanti tarjoaa matkailijalle ruokaelämyksiä ympäri maailmaa, mutta ennen kaikkea Islantilainen ruoka on maistamisen arvoista. Islantilaiseen keittiöön kuuluvat lyftapylsa, lampaasta valmistettu makkara sekä hangikjöt eli savustettu lammas. Lammasta käytetään muutenkin paljon. Kala ruuat ovat myös suussa sulavia. Perinteisten kalaherkkujen rinnalla on mahdollisuus maistaa haita ja valasta. Suosittu välipala on harofiskur eli kuivatut turskanpalat.

Liikkuminen

Islannissa ei ole junia, joten autonvuokraus tai linja-auto ovat parhaat vaihtoehdot. Päätiet ovat hyvässä kunnossa ja liikkuminen helppoa. Linja-autolla on helppo kiertää saaren kehätie ja tutustua maan karuun luontoon. Islannissa on mahdollisuus osallistua muillekin bussikiertomatkoille, joissa on opas mukana.

Teksti: Sari Saari

Matkajuttuja maasta: Islanti

Matkajutut Islanti »

Uusimmat matkajutut

© 2008 - 2024 Matkailijat.net | Info | Mainosta sivuillamme

0.0037050247192383|1708851884.1671|1708851884.1634