Tunnus: Salasana:
» Rekisteröidy   » Salasana hukassa?
9.8.2010 - Unkari

Budapestin kylpylät ja nähtävyydet

Budapestin kylpylät ja nähtävyydet

Budapest on tunnettu kylpylöistään ja nähtävyyksistä. Nopeiten pääset tutkimaan kaupunkia varaamalla Budapestin hotellit läheltä nähtävyyksiä ja kylpylöitä.

Kylpylät

Unkari tunnetaan terveyslähteistään ja niiden parantavasta voimasta. Myös Budapestista löytyy kymmeniä erilaisia kylpylöitä ja kylpyläkulttuuri ulottuu pitkälle historiaa. Useimmat kylpylät ovat olleet toiminnassa aina Turkkilaisten valloituksista saakka. Kylpylät tarjoavat hemmottelun ja virkistäytymisen lisäksi mahdollisuuden tutustua historiaan. Toki myös moderneja kylpylähotelleja on tarjolla.

Parhaimpia taidonnäytteitä on kupolikattoinen Rudas -kylpylä kaupungin Budan puoleisella rannalla. Rudas on yksi vanhimpia Budapestin kylpylöitä ja se on tunnettu varsinkin arkkitehtuurinsa vuoksi. Suosituimmat ja upeimmat kylpylät ovat varmasti Gellért ja Széchenyi. Gellért on kylpylähotelli, joka avattiin yleisölle vuonna 1927. Kylpylä sijaitsee upean Gellért -kukkulan juurella ja marmoripylväiden välissä pääsee nauttimaan menneen ajan loistosta. Kesäisin on mahdollista nauttia myös ulkoaltaista.

Toinen suosittu kohde on kaupunginpuiston sydämessä sijaitseva Széchenyi. Tämä kylpylä on restauroitu barokkirakennus, joka aikoinaan toimi tärkeänä kohtaamispaikkana. Se on edelleen suosittu myös paikallisten keskuudessa. Széchenyi on yksi Euroopan suurimmista kylpylöistä.

Kaikissa kylpylöissä on saatavana myös jonkinlaisia hoitoja ja hieronta palveluja. Hoitojen hinnat ovat kohtuulliset ja hieman suomen hintatasoa halvemmat. Modernin hemmottelukylpylän ystävät ihastuvat varmasti hotelli Helian sekä Margit-saarella sijaitsevan hotelli Thermalin valikoimiin, joihin kuuluu myös monipuoliset kauneudenhoitopalvelut.

Nähtävyydet

Linnavuori ja Budan linna

Linnavuori (Várhegy) kohoaa 130 m Tonavan yläpuolelle. Linnavuorella sijaitsee Budan linna, kuninkaan linna, joka yhdessä Ketjusillan kanssa ovat vaikuttava näky. Ketjusilta on vanhin Budapestin silloista, alun perin vuodelta 1849. Iltaisin silta on valaistu. Buban linna ja Ketjusilta ovat Budapestin symboleja yhdessä Gellért-kukkulalla sijaitsevan Vapaudenpatsaan kanssa. Tämä vaikuttava maisema kuuluu nykyään UNESCON Maailmanperintöön. Linnan tiloissa toimii Kansallisgallerialle ja Széchenyi-kirjasto, kansalliskirjasto.
Lisäksi linnavuorella sijaitsee uusgoottilaiseen tyyliin rakennettu terävätorninen Matiaksen kirkko, sekä aivan sen vieressä Kalastajanlinnake, josta on upea näköala yli kaupungin.

Margitinsaari

Margitinsaari (Margit-sziget) sijaitsee keskellä Tonavaa. Aikoinaan se toimi kuninkaallisena metsästysmaana ja hovin turvapaikka. Nykyään tämä hieman yli kahden kilometrin saari toimii virkistys keitaana. Saarella on valtavia puita, värikkäitä istutuksia sekä monia patsaita. Kaupunkilaiset käyvät saarella kävelyllä, lenkillä, ottamassa aurinkoa ja uimassa, turistit taas nauttivat hoidoista saaren kylpylähotelleissa. Lisäksi löytyy monia ravintoloita ja kahviloita. Saaren ulkoilmateatterin oopperaesitykset ovat kesäisin suosittuja. Saarella on sallittu ainoastaan hyötyliikenne ja helpoiten paikalle pääsee bussilla. Margit-saari on yhdistetty sekä Budan että Pestin puolelle silloilla.

Sankarten aukio

Sankarten aukio (Hõsök tere) sijaitsee suuren Andrássy út -kadun toisessa päässä. Keskellä aukiota kohoaa 36 metrin korkuinen pylväs, jonka huipulla seisoo enkeli Gabriel. Aukio on rakennu 1896 unkarilaisten maahantulon tuhatvuotisjuhlan kunniaksi. Aukiolla on lisäksi monia muita patsaita, jotka esittelevät Unkarin historiaa. Näistä tärkein on kuningas Tapania esittävä patsas. Aukion laidoilla sijaitsee Kaunotaiteen museo sekä Taidehalli.

Oopperatalo

Oopperatalo avattiin vuonna 1884. Rakennus sijaitsee Andrássy -kadulla, ja se on yksi kaupungin kauneimmista rakennuksista. Oopperatalo on rakennettu neo-renessanssisentyyliin ja sen on suunnitellut Miklós Ybl. Talon eleganttia arkkitehtuuria voi ihailla opastetulla kiertokäynnillä, joilla voi kuulla myös musiikkiesityksiä. Oopperatalossa on loistava akustiikka ja rakennukseen mahtuu yli 1200 vierasta. Lisäksi ohjelmisto on yksi Euroopan laajimmista.

Terrorin talo

Oopperatalon tuntumassa sijaitseva Terror háza – museo, terrorin talo, perustettiin vuonna 2002 kommunistien ja terrorin uhrien muistoksi. Museossa on nähtävillä kuvia, videoleikkeitä sekä propagandajulistuksia natsien ja kommunistien veritöistä. Museo ei kaunistele näyttelyitään ja alakerrassa on nähtävillä muun muassa sellejä, joissa vankeja pidettiin ja kidutettiin.

Kauppahalli

Kauppahalli on yksi Budapestin suosituimmista käyntikohteista. Vanha Kauppahalli on Euroopan suurin ja suorastaan pursuaa nähtävää ja ostettavaa. Kauppahalli sijaitsee Váci utca -kävelykadun päässä. Alakerta koostuu elintarvikkeista ja tuliaisiksi kannattaakin ostaa paprikatahnaa ja mausteita, makkaraa sekä valkosipulilettejä. Yläkerrasta löytyvät käsityökauppiaat, jotka myyvät taidokkaita, unkarissa suosittuja pitsiluomuksia, hyviä tuliaisia nekin.

Teksti: Sari Saari

Nopeat äkkilähdöt

Matkajuttuja maasta: Unkari

Matkajutut Unkari »

Uusimmat matkajutut

© 2008 - 2023 Matkailijat.net | Info | Mainosta sivuillamme

0.00577712059021|1696161959.0566|1696161959.0508