Tunnus: Salasana:
» Rekisteröidy   » Salasana hukassa?
2.8.2010 - Unkari

Budapest - Sukellus historiaan

Budapest - Sukellus historiaan

Budapest on noin kahden miljoonan asukkaan suurkaupunki, joka levittäytyy Tonavan molemmin puolin. Matkailijalle Budapest tarjoaa historiaa, kulttuuria, taidetta, elämyksiä ja hemmottelua, mutta on samalla myös moderni eurooppalainen metropoli.

Budapest on muotoutunut aikojen saatossa kolmesta eri kaupungista. Aikaisemmin alue jakaantui länsipuolen Budaan ja Òbudaan sekä itäpuolen Pestiin. Budapestin yhtenäinen kaupunki perustettiin vasta 1873 ja tällöin siitä tuli Unkarin hallinnollinen keskus. Budapest koki suuria tuhoja toisen maailmansodan aikana, jolloin muun muassa kaikki sillat tuhoutuivat. Sodan jälkeen alkoivat mittavat jälleenrakennustyöt ja kaupunki on entisöity vanhaan loistoonsa. Kaupunkikuva on hyvin yhtenäinen ja Budapestiä pidetäänkin yhtenä Euroopan arkkitehtuurisesti viehättävimpänä kaupunkina.

Budapest levittäytyy ihanteellisesti Tonavan ympärille ja tarjoaa matkailijalle näin loistavat näköalat sekä monipuolisen kaupunkikohteen. Lisäksi joessa on saaria, joista kuuluisammat ovat Margit- ja Csepel -saari. Margit-saarella on puistoja ja kylpylöitä, kun taas Csepel on saarista suurin. Tonavan rannat tarjoavat matkailijalle myös oivat mahdollisuudet retkeilyyn ja rantaelämään keskellä kaupunkia.

Kohteet

Unkari on kuuluisa terveyslähteistään ja Budapest tunnetaankin kylpyläkaupunkina. Kylpylöitä kaupungista löytyy kymmeniä ja kylpyläkulttuurilla on pitkät perinteet aina roomalaisajoista asti. Kylpylät nousivat kukoistukseensa Turkkilaisten vallattua kaupungin 1500-luvulla. Tällöin rakennetut kylpylät ovat edelleen käytössä ja niissä kannattaa ehdottomasti vierailla.

Budapestin lukuisien museoiden tarjonta yltää pienistä erikoisnäyttelyistä suuriin historiallisiin mestariteoksiin, samoin kuin modernista taiteesta pitkälle historiaan. Suositeltava kohde on ainakin Kaunotaiteen museo, jonka kokoelma ulottuu aina barokin aikakauteen saakka. Budapest on myös musiikin kehto. Ennen kaikkea klassinen musiikki täyttää kaupungin ja upeita konsertteja sekä oopperaesityksiä järjestetään ympäri vuoden.

Ruoka & Ravintolat

Unkari on tunnettu ruoastaan, mutta erityisesti viineistään. Budapestin ravintola tarjonta on hyvin monipuolinen ja vaihtoehtoja löytyy ympäri maailmaa. Matkailijan kannattaa tutustua unkarilaiseen keittiöön, johon sisältyy paprika lähes kaikissa muodoissa. Varsinkin täytetyt paprikat kuuluvat unkarilaiseen ruokaperinteeseen. Samoin aito unkarilainen gulassi ja hanhenmaksa ovat maistamisen arvoisia. Suosittu ravintola on esimerkiksi kohtuu hintainen Fatal, jonne on syytä varata pöytä etukäteen.

Unkari on tunnettu varsinkin valkoviineistään, mutta toki myös punaviinejä on tarjolla. Matkalla kannattaa nauttia paikallisten viinitilojen antimista ja käydä tutustumassa Linnavuorella sijaitsevaan Viinien taloon. Makeasta pitäville Budapestilla on myös paljon tarjottavaa. Lukuisien kahviloiden kakut ja suussa sulavat leivonnaiset vievät helposti kielen mennessään. 

Ostokset

Budapestistä löytyy niin paikallisia pikku liikkeitä kuin suuria ostoskeskuksiakin. Nykyaikaiset ostoskeskukset palvelevat viikon jokaisena päivänä ja ovat auki aikaisesta aamusta myöhään iltaan. Budan puolella sijaitsee muun muassa Mammut - ostoskeskus ja Pestin puolella Westend City Center. Muotitietoinen matkailija suuntaa kävelykatu Váci utcalle, josta löytyvät tunnetuimmat merkkiliikkeet. Edullisimpia ostoksia voi tehdä Suurella Kaarikadulla ja sen ympäristössä sekä Rákóczikadulla. Kauppahalli on myös ehdottomasti kokemisen arvoinen. Herkkusuiden kannattaa suunnata Szamos Marzipan -liikkeisiin, joita löytyy ympäri kaupunkia, kun taas antiikista pitävät löytävät tiensä hieman kaupungin ulkopuolelle Ecseri piac -kirpputorille. Kaupunki on myös tulvillaan erilaisia matkamuistomyymälöitä ja pieniä käsityöläiskauppoja.

Huvit

Budapestistä löytyy nykyisin useita pubeja ja yökerhoja, jotka ovat varsinkin nuorison suosiossa. Budapestin yökerhojen ja baarien aukioloja ei ole rajoitettu, joten juhlat voivat jatkua pitkälle aamuun. Mitään tiettyä aluetta tai keskittymää ei baareilla ole, vaan niitä löytyy ympäri kaupunkia. Kesäisin suosiossa ovat ulkoilmaklubit, joita löytyy mm. Margit-saarelta ja Budan puolelta kaupunkia. Joillain klubeilla on käytössään myös uima-altaat. Lisäksi Budapestistä löytyy kasinoja, jazz-klubeja, rauhallisempia kahviloita ja kylpylöitä, jotka pitävät ovensa auki yömyöhään.

Liikkuminen

Liikkuminen Budapestissä on helppoa hyvän ja toimivan julkisenliikenteen ansiosta. Vaihtoehtoina ovat metro, bussit ja junat, jotka ovat myös edullisia. Takseilla liikkuminen saattaa olla hankalaa lukuisten huijausyritysten vuoksi. Taksilla liikkuvan on syytä käyttää vain luotettavia taksiyrityksiä.

Matkailijan kannattaa hankkia turistikortti, joka on voimassa joko 48 tai 72 tuntia. Kortilla voi käyttää rajoituksetta joukkoliikennettä, saa alennuksia kaupoissa, ravintoloissa ja kylpylöissä sekä se takaa ilmaisen sisäänpääsyn useimpiin museoihin. Kortin voi hankkia mm. lentokentältä tai suurimmilta metroasemilta.

Ilmasto

Budapestissä samoin kuin koko Unkarissa vallitsee mannerilmasto. Kesällä on usein kuumaa ja kuivaa, kun taas talvella on lauhaa ja sateista. Kuuminta on kesä - elokuussa, jolloin lämpötila on 30 asteen tienoilla. Kylmintä vastaavasti tammikuussa, jolloin lukemat voivat olla pakkasella ja lumisateetkin ovat mahdollisia.

Hintataso

Hintatasoltaan Unkari on hieman Suomea halvempi, mutta Budapestin turistialueilla hintataso nousee melko korkeaksi. Keskustan ulkopuolella on edullisempaa. Paikalliset tuotteet ja elintarvikkeet ovat halpoja, mutta tuontitavarat samoissa hinnoissa. Ruoka on kuitenkin edullista, mistä kertoo se, että paikalliset syövät usein itsekin ulkona.

Matkustus

Budapestiin on tarjolla monia 3-4 vuorokauden matkoja, ja niillä saakin yleiskatsauksen kaupunkiin. Lyhyellä matkalla kannattaa kaupunkiin tutustua hyvin etukäteen saadakseen parhaimman mahdollisen hyödyn. Budapestissa saa kuitenkin helposti kulumaan pidemmänkin ajan. Budapestin matkoja myy matkatoimistot, mutta voit myös itse etsiä halvat lennot ja hotellit. Kannattaa katso myös Budapestin hotellit -juttu.

Teksti: Sari Saari

Nopeat äkkilähdöt

Matkajuttuja maasta: Unkari

Matkajutut Unkari »

Uusimmat matkajutut

© 2008 - 2023 Matkailijat.net | Info | Mainosta sivuillamme

0.0052099227905273|1702028917.9661|1702028917.9609