Tunnus: Salasana:
» Rekisteröidy   » Salasana hukassa?
29.6.2010 - Portugali

Azorit, Portugali - Tutustu kauniiseen luontoon Atlantin keskellä Azoreilla

Azorit, Portugali - Tutustu kauniiseen luontoon Atlantin keskellä Azoreilla

Portugalille kuuluva autonominen saariryhmä Azorit sijaitsee Atlantin valtamerellä. Azoreilla tiedetään käydyn jo 1300-luvulla, mutta virallisesti saariryhmän lasketaan löydetyn 1427, jolloin kapteeni Diogo de Silves rantautui ensimmäistä kertaa Azoreille. Asutusta Azoreilla oli pian löytymisen jälkeen jo vuonna 1439, jolloin ensimmäisinä asutettiin Santa Marian ja Sao Miguelin saaret. Saariryhmä on kuulunut 1400-luvulta alkaen Portugalille, mutta Azorit on ollut vuodesta 1976 alkaen autonominen itsehallintoalue Atlantilla.

Azorit sijaitsee täysin valtameren ympäröimänä 3900 kilometrin päässä Pohjois-Amerikasta ja 1500 kilometrin päässä Lissabonista. Noin 600 kilometriä pitkälle alueelle jakautuva Azorit on tuliperäinen saariryhmä, jonka korkein huippu yltää 2351 kilometrin korkeuteen.

Azorien saariryhmä rakentuu käytännössä yhdeksestä saaresta, jotka on jaettu kolmeen ryhmään: itäinen saariryhmä (Sao Miguel ja Santa Maria), keskinen saariryhmä (Terceira, Faial, Pico, Graciosa ja Sao Jorge) sekä läntinen saariryhmä (Flores, Corvo). Kuitenkin saarista keskeisin matkakohde on suurin saari Sao Miguel ja sen suurin 65 000 asukkaan kaupunki Ponta Delgada.

Ilmasto & nähtävyydet

Azorien ilmasto on varsin vaihteleva, eikä hellelukemiin päästä kovinkaan säännöllisesti tai usein. Sää on usein hyvä, mutta Azoreille matkaavan kannattaa varautua siihen, että joka päivä voi sataa ohimenevän sadekuuron muodossa. Azoreilla on varsin vähän hiekkarantoja, joten se ei ole myöskään erityisen kiinnostava rantalomakohde, vaan matkailijat ovatkin useimmin kiinnostuneita saariryhmän ainutlaatuisesta luonnosta. Azorien parhaat rannat ovat Santa Marialla, joten kannattaa suunnata sinne, jos haluat kokea myös mukavan rantaloman matkallasi.

Sukeltamaan

Azorit eivät välttämättä ole paras paikka aloittaa sukellusta, vaan kokeneempien sukeltajien on helpompi löytää sopiva paikka sukeltaa Azoreilla. Voit lähteä sukeltamaan Azoreilla sukellusretkiä järjestävien yritysten venekyydeillä, mutta myös muutama sukeltamiseen sopiva paikka on olemassa Azorien rannoilla. Monet merieläimet ja kirkkaat vedet luovat otollisen paikan sukeltaa juurikin Azoreilla.

Kävelyretkelle

Azorien luonto on kaunis ja ainutlaatuinen, joten hyvä tapa tutustua saariin on kävellen. Saarille on tehty varsinaisia merkittyjä kävelyreittejä, mutta myös monet muut tiet ja polut soveltuvat hyvin kävelyretkille. Erityisesti Sao Miguelilla on tarjolla monia paikallisten tekemiä kävelyreittejä, joita varten on mahdollista ostaa karttoja paikallisista kaupoista tai ostaa jo Suomesta Azorien matkaopas, joka sisältää kävelyreitit.

Azorien vaihtelevasta säästä johtuen kannattaa pidemmälle kävelyretkelle ottaa mukaan tarpeet kovankin sateen varalle. Toisaalta kannattaa välttää korkeimpia vuoria silloin, kun pilvet ovat alhaalla, jolloin näkyvyys on todella huono. Kävellen löydettäviä nähtävyyksiä Azoreilla ovat etenkin rehevä luonto, tulivuorien synnyttämät kaldeirat ja vulkaanisuudesta johtuvat kuumat lähteet.

Kävelyreitit on pääsääntöisesti tehty niin, että toiseen suuntaan voit mennä bussilla, kun taas toiseen suuntaan pääsee esimerkiksi taksilla. Matkatoimistoilla on omia kävelyretkiä, joten kannattaa tutustua oman matkanjärjestäjän retkitarjontaan.

Delfiinit & Valaat

Azorien ympäristön merielämä on varsin vilkasta. Monet delfiini- ja valaslajit asuvat pysyvästi saarien ympäristössä, mutta Azoreilla on mahdollista bongata myös vaellusmatkalla olevia harvinaisempia valaslajeja, jotka kulkevat usein saariryhmien ohi. Valaanpyynti on kiellettyä, joten erilaiset valaiden katseluretket veneillä on varsin suurta liiketoimintaa Azoreilla.

Liiku & ruokaile

Azorit tarjoaa erityisesti makuhermoja hyväileviä ruokavaihtoehtoja, joten kannattaa syödä perinteistä Azorien ruokaa ravintoloissa. Kannattaakin tilata ravintolassa esimerkiksi perinteisistä ruuista liha- ja kalaruokia, paikallisia juustoja ja Azoreilla kasvatettua ananasta. Paikallisia juomia ovat passionlikööri, viini ja tee.

Azorien saarilla on paljon mahdollisuuksia vuokrata auto noin 40 euron päivähintaan. Paikallisten ajo on varsin vauhdikasta, mutta he huomioivat hyvin myös rauhallisemmin ajavat turistit. Taksilla liikkuminen on myös varsin edullista, joten kannattaa käyttää takseja, vaikka voitkin suomalaiseen makuun lähes ilmaiseksi liikkua bussilla. Azorit on myös hyvä tapa liikkua vuokratulla polkupyörällä, mutta suuret korkeuserot soveltuvat vain hyväkuntoiselle matkailijalle. Saariryhmän eri saarien välillä voi liikkua paikallisen SATA Air Acores -lentoyhtiön koneilla tai vaihtoehtoisesti laivalla. Laivalla voi helposti liikkua saariryhmien sisällä, mutta saariryhmiltä toisille vuoroja on huomattavasti vähemmän.

Azorien matkat

Azorit on varsin pieni matkakohde, joka onkin pyritty pitämään pienenä matkakohteena. Näin ollen Azorien matkat eivät ole kovinkaan laajalti matkatoimistojen valikoimassa. Aiemmin suomalaisista matkajärjestäjistä matkoja Azoreille teki Hispania.

Nopeat äkkilähdöt

Matkajuttuja maasta: Portugali

Matkajutut Portugali »

Uusimmat matkajutut

© 2008 - 2024 Matkailijat.net | Info | Mainosta sivuillamme

0.0052971839904785|1709148621.7579|1709148621.7526