Tunnus: Salasana:
» Rekisteröidy   » Salasana hukassa?

Matkakertomuksia Korean tasavalta

PANMUNJOM – Kauhumatkoja turisteille

Kirjoittaja: sakuva
Kohdemaa: Korean tasavalta
Kohde: Korean demilitarisoitua vyöhykettä etelästä ja pohjoisesta
Kirjoitettu: 23.9.2013
Muokattu: 24.9.2013
Lukijoita: 4561

Etelä- ja Pohjois-Korean välinen raja, ns. demilitarisoitu vyöhyke (DMZ) on maailman tarkimmin vartioitu ja vaarallisin raja. Siellä hampaisiin asti aseistetut sotilaat katsovat tiukasti toisiaan silmiin valmiina ampumaan milloin tahansa. Totta vai pelkkä turistislogan?

Toisen maailmansodan päätyttyä tunnetusti Japanin tappioon, vapautui Koreakin sen miehityksestä. Mistään valtatyhjiön muodostumisesta ei kuitenkaan ollut pelkoa, sen verran kiinnostusta vaikutusvallasta Korean niemimaalla oli niin lähellä kuin kauempanakin. Seurauksena oli sota vailla loppua. Aseleposopimus sentään saatiin aikaiseksi yli puoli vuosisataa sitten.

Korealaisille niin etelässä kuin pohjoisessakin on kuitenkin vain yksi yhtenäinen Korea. Erimielisyyttä on vain siitä, mistä ja miten sitä hallitaan.

Etelä-Korean pääkaupungista Soulista järjestetään retkiä demilitarisoidulle vyöhykkeelle Panmunjomiin, josta on muodostunut Korean kahtiajaon näyteikkuna. Matkan järjestäjänä toimii sotaveteraanijärjestö ja oppaana toimivat tietenkin kaiken kokeneet sotaveteraanit. Näin ”ainutkertaisella” vierailulla on tarkka puku- ja juomakoodi. Farkuissa ja oluelle tuoksahtavana ei ole asiaa näin arvokkaalle käynnille.

Menomatkalla luotiin kauhua kertomalla vastapuolen kauheuksista samalla korostaen omien urheutta. Tätä vahvistettiin pysähtymällä lukuisilla muistomerkeillä, jotka oli pystytetty niin sotaan osallistuneiden maiden sotilaille, sotakirjeenvaihtajille, kuin itsemurhapommittajillekin. Vastapuolen julmuutta kauhisteltiin kirvesmurhan muistomerkillä, jossa aikoinaan kaksi jenkkiupseeria sai surmansa.

Rajavyöhykkeen rajalle Imjingakiin oli rakennettu huvittelukeskus ja rajanylikatselulavat kuin muinoin Berliinin muurilla. Monet retket päättyivätkin tänne; Pohjois-Korea oli nähty, siis äkkiä takaisin turvalliseen kotiin. Tänne päättyi myös vapaa valokuvaus. Kohti rajaa sai jatkaa vain erikoisluvalla, jota ei myönnetä kaikkien maiden kansalaisille.

Suomalaiset eivät onneksi kuulu tähän joukkoon, joten meidän retkemme jatkui Panmunjomiin. Siellä raja on asfalttiin maalattu viiva, jonka poikki on rakennettu parakkeja. Näiden parakkien sisällä pääsee molemmilta puolilta ylittämään tämän ”maailman tarkimman” rajan, jota jotkut maabongarit käyttävät hyväkseen: Pohjois-Korea on paitsi nähty, myös koettu. Parakkiin oli tuotu eteläkorealainen sotilas kädet nyrkissä ihmeteltäväksi ja kuvattavaksi. Poikaparka näytti kuitenkin enemmän pelokkaalta kuin pelottavalta. Ulkona valokuvaaminen oli kielletty

Seuraavaksi retkeläiset asetettiin parijonoon peruskoulun malliin ja marssittiin pieneen, hieman sivussa olevaan pagodaan, josta ainoastaan sai kuvata rajan yli. Kiellettyjä olivat kuitenkin yli 90 mm:n teleobjektiivit. Etelän sotilaat seisoivat asennossa tuijottaen pohjoiseen, mutta pohjoisen sotilailla oli kai kahvitauko, kun eivät olleet paikallaan uhkaavasti katsomassa etelän sotilaiden silmiin.

Sotaveteraanioppaamme tulikin paljastaneeksi totuuden todetessaan, että nyt pitää lähteä, sillä sotilaat ovat seisseet jo liian kauan epämukavassa asennossa.

Tiesin totuuden kyllä jo ennestään. Muutama vuosi aiemmin Pohjois-Koreassa käydessäni olin osallistunut myös sieltä käsin Panmunjomin retkeen. Silloin pohjoisen sotilaat seisoivat asennossa ja etelän pojat kurkkivat kulman takaa ja ikkunasta pohjoispuolen vieraita.

Valokuvauksen suhteen pohjoiskorealaiset olivat sentään eteläpuolta isännöivää YK:ta joustavampia eikä muitakaan turhia koodeja ollut. Niinpä parhaat DMZ-kuvakulmat sainkin, yllättävää kyllä, rajan pohjoispuolelta.

 

KUVALLINEN PDF -VERSIO

http://sakuva.kuvat.fi/kuvat/SNmatkakuvaraportteja.pdf/PANMUNJOM+-+Kauhumatkoja+turisteille.pdf


ALKUPERÄINEN KRIITTISTÄ MATKAA -BLOGI

http://sakuva.blogspot.fi/2010_02_01_archive.html

 

 

Kuvia matkalta

Klikkaa kuvaa nähdesi sen suurempana!


Maailman vaarallisin raja?
(Lisätty: 23.9.2013)

Sotamuistomerkkejä riitti matkalla Soulista Panmunjomiin.
(Lisätty: 23.9.2013)

Imjingak Park demilitarisoidun alueen rajalla tarjoaa niin sirkushuveja kuin virallisen tirkistelypaikan rajajoen yli Pohjois-Koreaan. Tästä pääsee jatkamaan Panmunjomiin vain erityisluvalla.
(Lisätty: 23.9.2013)

Suljetut tiet korostavat kahtiajaon dramaattisuutta
(Lisätty: 23.9.2013)

Innokas veteraaniopas ja mallisotilas. Osanottajilla kuitenkin objektiivissa Pohjois-Korea, ollaanhan jo sentään rajalinjan pohjoispuolella.
(Lisätty: 23.9.2013)

Kuvakulmat Etelä-Korean sivupagodasta ovat varsin rajalliset. Rajalinjan parakkien takana Pohjois-Korean pääpaviljonki,
(Lisätty: 23.9.2013)

Eteläkorealaissotilaat tuijottavat näkymättömiä silmiä pohjoiskorealaissotilaan pysytellessä sivummalla rajan takana. Kuvat bussin ikkunasta. Opas unohti kertoa, oliko ikkunasta kuvaaminen sallittua.
(Lisätty: 23.9.2013)

Eteläkorealaissotilaat tirkistelevät pohjoisen vieraita. (ei kuvassanäkyviä, jotka ovat viipyneet siellä jo yli puoli vuosisataa).
(Lisätty: 23.9.2013)

Pohjois-Korean päärakennuksesta on paljon paremmat kuvakulmat rajan yli, kuin Etelä-Korean syrjäisestä pagodasta (kuvan vasemmassa reunassa), joka on ainoa sallittu kuvauspaikka eteläpuolella.
(Lisätty: 23.9.2013)

Korealaisvastalause kahden valtion politiikalle. Ei rajavyöhyke kaikesta uhosta huolimatta kovin tuuliselta paikalta vaikuta, ainakaan jättilipun perusteella. Yhtä tyyntä molemmilla käynneillä molemmilta puolilta.
(Lisätty: 23.9.2013)

Kommentit

Tätä matkakertomusta ei ole vielä kommentoitu kertaakaan. Haluatko olla ensimmäinen kommentoija? Kirjoita kommenttisi alapuolelta.

Kommentoi

Haluaisitko kommentoida tätä matkakertomusta? Kommentointi on sallittu vain rekisteröityneille käyttäjille, joten rekisteröidy!

Suosikit

Tilaa Matkakertomukset RSS-syötteenä.
Tilaa Matkailublogi RSS-syötteenä.

© 2008 - 2023 Matkailijat.net | Info | Mainosta sivuillamme

0.004141092300415|1696165642.2348|1696165642.2307