Tunnus: Salasana:
» Rekisteröidy   » Salasana hukassa?

Matkakertomuksia Kiina

Takaperin eteenpäin

Kirjoittaja: kayo
Kohdemaa: Kiina
Kohde: Shanghai
Kirjoitettu: 11.3.2012
Muokattu: 11.3.2012
Lukijoita: 4411

Paitsi että kävely takaperin on yleväk, on se Kiinassa myös suosittu harrastus. Harvemmin siinä täyttä 50 km:n olympiamatkaa taivalletaan - voisi nimittäin takaraivo muistuttaa Elefanttimiehen kasvoja - mutta lyhyemmät matkat puistojen kävelyteillä ja jalkakäytävillä on ylevä tapa kuluttaa vapaa-aikaa. Paikallisten lajitoverieni mukaan takaperin eteneminen parantaa keskittymiskykyä ja tehostaa aistien toimintaa, mikä lienee luonnollinen seuraamus tällaisen puoliperverssin liikuntamuodon aloittamisesta; Olisihan vaihtoehtoehtona vähemmän virkistävä pulahdus Shanghain kahtia repineeseen avoviemäriin, jota turistikartassa Huan Pu joeksi myös kutsutaan. Selkä-edellä-kävelyn väitetään kuluttavan enemmän energiaa, kuin pötsi edellä liikkumisen. Haihdutusprosessin tehostuminen lienee kuitenkin tuskanhiestä johtuvaa.

Näky herättää liikemiehen vaistoni ja aivojeni takanurkassa kognitiivisten toimintojen summain suoltaa uusia liikeideoita kuin tosi-tv tarpeettomia julkkiksia. Takaperinkävelysauvat menisivät täällä varmasti kuin kuumille kiville ja tuskin jäisivät vähän varttuneemmille suunnatut takaperinkävelykepitkään varastoon happanemaan. Pidemmälle ehtineille voisi markkinoida takaperinjuoksukenkiä ja salikäyttöön takaperinjuoksumattoja. Kasvoiksi mainoskampanjaan tulisi ehdottomasti saada Sydneyn olympialaisissa 40 km:n jälkeen hylätty takaperin kävelijä Valentin Vallu Kononen. Jollei näillä avuilla pääse Ruotsin miljonääriäidiksi, niin sitten tuli homma takaperin juosten kustua.

Kävelen hitaasti eteenpäin täysikasvuisen Masai-miehen juoksukengän mittainen Canon EF 28-300 mm f/3.5-5.6L IS USM telezoomi Canon EOS5D Mark II kameraani kiinniruuvattuna etusormi liipaisimella ikuistamassa tätä nurinperäisyyttä. Länsimaalainen ajatusmallifiltteri käy ylikierroksilla, kun huomaan takaperin etenemiseen liittyvän vakavan Opus Dei syndrooman esiasteen. Katolisen kirkon sielunhoitoinstituutio leviää rutonlailla takaperin etenijöiden keskuudessa ja useimmat näistä lätkivät pakonomaisesti itseään selkään ja hartioihin - sielunhoitoa ruumiin hyvinvoinnin kustannuksella. Itse kyllä suosittelen Opus fivea, joka ei ruoski kuin tärykalvoja.

Annan juoksemista halveksiville likaisille tennareilleni koordinaateiksi Shanghai Bay ostoskeskuskompleksin läheisellä Fuxing Lu kadulla. 40-asteisten auringonsäteiden ruoskiessa Billabong paidalla suojaamaa selkääni tulee sieluni hoidettua, mutta syntinen ruumiini kiljahtaa riemusta päästessään ilmastoidun Mudan ting ravintolan pehmeälle keinonahkapenkille. Nestehukkamittari tapissa ensimmäinen toimenpide on tilata tarjoilijapukuiselta ensihoitajalta pullo Tsing Tao olutta elintoimintojani palauttamaan eikä ole suurikaan pettymys, kun paikallisen pullon koko on 660 ml.    

Mudan tarkoittaa Kiinan kansalliskukkaa pionia, jota täällä on viljelty jo 3000 vuotta ensin lääkkeeksi apteekkarin hyllyyn ja viimeiset 1300 vuotta puutarhurien riesaksi. Tang-dynastialla pääsi tuo kukkien missi keisarillisen perheen suosioon ja saavutti arvostetun aseman hovissa. Ravintola on ominut missikeisarillisen vaaleanpunaposkisen kaunottaren nimekseen ja tunnuksekseen ja asiaa selventämään on seinään maalattu isoja pionin kuvia.

Kiinassa ravintola on synonyymi tupakkahuoneelle, tosin samaa tarkoittavat myös kauppa, posti, koti, naapurin koti tai mikä tahansa ihmisen mentävä paikka. Kiinalainen mies polttaa tupakan ennen ja jälkeen aterian ja useimmiten yhden askillisen myös syömisen lomassa. Pään ympärikääntämällä suoritettu pikatutkimus todistaa tilastojen olevan oikeassa; Kaikki lapsuusiän ylittäneet peniksen kantajat polttavat. Naiset ja lapset onneksi voidaan laskea pois nikotiini-addiktien kasvavasta joukosta. Kiinassa 31 % väestöstä polttaa eli maassa on 360 miljoonaa savunimijää, mikä on maailman ennätys. Joka kolmas maailman tupakkaa imevä ihminen tekee sen Kiinassa ja vuosittain miljoona täkäläistä kuolee kessuttelusta johtuviin sairauksiin. 

Lounaani alkaa pikkuhiljaa rakentua tarjoilijan kantaessa ruokalajin kerrallaan pöytään. Yhdellä tarjoiluastialla on valkosipulilla ja suolalla maustettuja tuorekurkun viipaleita ja toisella munakokkeliin survottuja tomaatteja. Paistetut kananpalat pähkinöiden ja chilin kanssa on yksi suosikeistani ja länkkärille helppo valinta, mutta ei tilaamani valkosipulilla maustetut kylkiluutkaan huono vaihtoehto ole. Yhdellä tarjoiluastialla on parin sammakon elinkaaren päätepiste ja nämä veitikat ovat ehdottomasti lounaani kunniavieraat. Vaikka päästelenkin usein suustani sammakoita, toivottavasti nämä eivät ole niitä, vaan vapaana Shanghain likaojissa hyppineitä ja itikoilla lihoneita luomusammakoita. Hyvältä ne ainakin maistuvat.

Etsin katseillani naapuripöydistä mallia Kiinalaisesta pöytäetiketistä ja opin nopeasti, että keitto pitää hörppiä kovaäänisesti ja hitaasti nautiskellen. Keitto korvaa yleisesti oluet ja limpparit ruokajuomana, mikä lieneekin sille parempi nimitys. Länsi-kokki ei tuota keitetyssä vedessä yksinäisenä kelluvaa luun ja vihanneksen palaa keitoksi lähtisi kutsumaankaan.  Ruokaa täytyy mässyttää äänekkäästi ja häpeilemättä ja pitkään ennen nielaisemista. Ruoka ei ole hyvää jos sen syömisestä ei kuulu ääniä. Ja jos ei itse syömisestä lähde tarpeeksi ääntä, pitää ruoka suussa vielä hölöttää äänekkäästi säästä ja naapurin rouvan ilmavaivoista.

Sammakko vatsassani saan assosiaation aikaisemmin näkemääni ja mietin, kumminkohan päin nuo kananmakuiset kolmiloikan mestarit ovat matkaansa tehneet. Toivottavasti eivät ainakaan päätä loikata takaperin ruoansulatuskanavassani. De ja vu lautasella jää onneksi vain ajatuksen asteelle ja 12 EUR:on taloudellisen uhrautumisen jälkeen palaan auringon ruoskittavaksi. Kävelykadulla pirteä eläkeläismummo ohittaa minut etenemällä takaperin ja perin takakireästi virnistäen. Takaperin mielenkiintoista on maailma pallon tällä nurkalla.

Lisää kokemuksia ja valokuvia Kiinavuosiltani websivuiltani  www.maailmankuvia.weebly.com

Kuvia matkalta

Klikkaa kuvaa nähdesi sen suurempana!


Ravintola Mudan Ting tarjoilee länkkärille helppoja Kiinalaisruokia
(Lisätty: 11.3.2012)

Kommentit

Tätä matkakertomusta ei ole vielä kommentoitu kertaakaan. Haluatko olla ensimmäinen kommentoija? Kirjoita kommenttisi alapuolelta.

Kommentoi

Haluaisitko kommentoida tätä matkakertomusta? Kommentointi on sallittu vain rekisteröityneille käyttäjille, joten rekisteröidy!

Suosikit

Tilaa Matkakertomukset RSS-syötteenä.
Tilaa Matkailublogi RSS-syötteenä.

© 2008 - 2024 Matkailijat.net | Info | Mainosta sivuillamme

0.0028228759765625|1713898028.6416|1713898028.6388